Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Vrouwen van de Spaanse wijn: proefpakket met korting

30 juni 2020

Vrouwen van de Spaanse wijn: proefpakket met korting


Wij hebben heel wat wijndomeinen waar vrouwen aan het roer staan. En vaak zijn zij  pioniers in hun regio of in hun stijl.

Een van de meest authentieke verhalen is dat van Bàrbara Forés uit de regio Terra Alta.
Intussen maakt de 6e generatie (dochter Pili) hier de wijn en bepaalt als pionier alweer een hele nieuwe marsrichting.

Geloof het of niet, maar wij merken toch heel erg vaak dat er wijn wordt gemaakt in een andere stijl, vaak wat eleganter en verfijnder.
Om de “Dones del Vi” (in het Catalaans : “de vrouwen van de wijn”) eer aan te doen, hebben wij een promo-pack gemaakt met 3 elegante wijnen van Bàrbara Forés, bio-wijnen met minimale interventie.

Ergens in de herfst van 1994 las ik in “El Semanal de El País” (de weekendbijlage van de Spaanse krant El País) het verhaal van Mari-Carme Ferrer. Ik was toen net begonnen met La Buena Vida en was op zoek naar verhalen achter de wijn. Zowel de wijnen als het verhaal er achter trok toen al mijn aandacht. Mari-Carme is geboren en getogen in Gandesa, in de regio Terra Alta, de meest zuidelijke regio van Catalunya, grenzend aan de provincie Castellón (Valencia), net ten zuiden van de Ebro. Sinds 1889 had één van haar voorvaderen Rafael Ferrer een kleine wijnmakerij opgericht in het centrum van Gandesa. Deze was op zijn beurt door zijn moeder geïnstrueerd in de technieken van het wijnmaken. En die moeder was… Bàrbara Forés, geboren in 1828. Toen Mari-Carme tussen haar late twenties en begin thirties besloot om de familietraditie verder te zetten, vond ze het een passend eerbetoon aan haar voorouders om haar nieuwe domein Bàrbara Forés te noemen. Bovendien zouden de wijnen gemaakt worden in hetzelfde huis waar haar voorouders woonden en zij vandaag nog steeds woont, in het centrum van Gandesa. Dit is vandaag nog steeds een “living-winery”. Als je in hun huis binnenkomt, liggen links de vaten en amforae en rechts de wijnmakerij met cuverie. Het was en is nog steeds één van de kleinste domeinen uit onze portfolio.

In 1995 begonnen we te werken met hun Bàrbara Forés blanc 1994, één van de eerste millésimes door het nieuwe domein gemaakt. Mari-Carme wou vooral een eerbetoon brengen aan de Garnatxa blanca, de typische druivensoort van de regio, die echter wat in de vergetelheid was geraakt. Later zou ze hetzelfde doen voor de rode Morenillo-druif. Dankzij haar werk zijn vandaag de Garnatxa blanca en Morenillo de 2 sterren van de appellatie en zijn heel wat andere domeinen haar gevolgd.

Sinds 2014 is haar dochter Pilar (‘Pili’) in haar voetsporen getreden. Net als haar mama, wil Pili pionier zijn voor haar regio. Zij besloot dan ook om radicaler te werken, zodat het kleine beetje Chardonnay, Viognier en Cabernet Sauvignon die haar moeder geplant had, helemaal verdween ten voordele van de Garnatxa blanca in wit en Garnatxa negra en Morenillo in rood. Zij wil gaan naar puurheid en zuiverheid en is in navolging van de nieuwe generatie Spaanse wijnmakers, helemaal voor non-interventionistisch wijnmaken, dwz enkel gebruik van autochtone gisten bij de fermentatie, gedeeltelijk of helemaal zonder te ontristen de druiven gebruiken en ook voor de crianza van de wijnen, gebruik maken van grote houden fouders en amforae. Zij gaat echter ook helemaal verder op de ingeslagen weg van haar moeder omdat zij het terroir en de bijzondere ligging van de percelen als protagonist neemt in haar filosofie. Een nieuwe reeks wijnen van haar hand die wij na de zomer in zeer beperkte mate zullen binnenkrijgen is de “en moviment” reeks (letterlijk : Bàrbara Forés in beweging”), waarmee zij nogmaals de pioniersrol van haar mama overneemt.

Intussen kan u nu proeven van hun pioniers-klassiekers; stuk voor stuk terroirwijnen die staan voor de expressie van de druif en zijn omgeving. Al de wijnen, zowel in wit als rood, hebben heel wat bewaarpotentieel en zijn het toppunt van elegantie. Wij hebben heel wat goede klanten die jaar na jaar trouw hun flessen rode Coma d’en Pou kopen en mij regelmatig verslag uitbrengen van oudere flessen die ze geproefd hebben en die nog top waren (onlangs nog 2001 en 2003 die blijkbaar nog in topvorm waren).

Oh, en als u bezorgd bent om de scores, die zijn altijd top geweest. De nieuwste millésimes zijn nog niet gescoord geworden, maar in het verleden hebben de witte steeds tussen de 90 en 92 gescoord en de rode tussen 90 en 93+…



BESTEL HIER UW PROEFPAKKET








Invoerder
La Buena Vida
Verlipark, Unit B.1.26, Lichtstraat z/n
2400 Mol
tel. 014/45.13.03
info@labuenavida.be
www.labuenavida.be

 



Zoek



2024