Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten


Kipkap


Op het eerste gezicht zou je denken dat je voor kipkap dezelfde wijnen kan kiezen als voor geperste kop: sauvignon blanc, droge riesling kabinett, grüner veltliner.
Dat is ook zo, maar deze witte wijnen contrasteren vooral mooi met de volle smaak en stevige textuur van geperste kop.
Kipkap heeft een minder volle, frissere smaak en een minder stevige textuur.
Vandaar de keuze voor het contrast met vollere wijnen met meer structuur, zoals chenin blanc, chardonnay uit de Nieuwe Wereld of  furmint uit Hongarije.

Idem voor rood: in plaats van de gebruikelijke beaujolais die door zijn lichtheid en frisheid pittig contrasteert met de meeste charcuterie, zal een wat vollere wijn, zoals een Côtes du Rhône Villages, de kipkap beter ondersteunen.

Net zoals bij geperste kop is het opletten geblazen met het gebruik van mosterd. Die kan de smaak van de wijn volledig wegdrukken.