Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten


Inktvis (calamares, sepia, octopus)


In het algemeen zijn er drie soorten inktvissen:
- de pijlinktvis (of calamares) die vaak gebruikt wordt om op te vullen of in ringen te snijden;
- de zeekat (of sepia) die vaak in de eigen inkt wordt gaar gesmoord;
- de octopus die als koude/lauwe salade of in stoofschotels gepresenteerd wordt.
De keuze van de wijn hangt af van de bereiding.

Voor de eenvoudige bereidingen ("à la plancha" of in salades) zal een witte wijn van sauvignon blanc het prima doen, nog beter is een blend van chardonnay en sauvignon blanc uit de Nieuwe Wereld.

In gefrituurde ringen mag de wijn wat zuidelijker en steviger worden, zoals witte Penedès of Rioja uit Spanje.
En nog steviger als er look of eigen inkt aan te pas komt: bijvoorbeeld een Spaanse Rueda of Rias Baixas, of een witte wijn uit Languedoc.

Bij bereidingen met tomaat kan ook een rode wijn, zoals barbera en dolcetto uit Piemonte.