Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediŽnten en gerechten


Kazen bij rode wijn


Op culinair vlak zijn er weinig combinaties waar ik zo van gruwel als een gevarieerde kaasplank met rode bordeaux. Geitenkaas, camembert, comté en roquefort – dat zijn al vier compleet verschillende smaakregisters – liggen broederlijk naast elkaar, terwijl ik mijn tong en verhemelte al voel samentrekken als ik eraan denk dat dit allemaal moet doorgespoeld worden met dezelfde tanninerijke en houtgelagerde wijn. Een "grand cru classé" hoor, dat wel. In Vlaanderen haalt men niet om het even welke wijn boven voor een kaasavond. Nog wat noten erbij, rozijnen, druiven, gedroogde abrikozen: het ziet eruit als een Breugeliaans schilderpalet. Maar het is een nachtmerrie voor het smaakpalet.
Zowel kaas als wijn bestaan in vele verschillende smaakregisters, en daarom is de combinatie van verschillende kazen met één wijn eigenlijk onlogisch.

Wat rode wijn betreft, is een van de belangrijkste stelregels dat tannines en kaas niet samengaan. Als je voor rode wijn opteert, kies je dus best voor druivensoorten met minder tannines (zoals pinot noir, gamay en grenache), en voor wijnen die niet op nieuw eikenhout werden gelagerd (omdat nieuw eikenhout ook tannines afgeeft).
Rode wijnen uit warmere streken doen het meestal beter bij kaas, omdat ze veel fruit bevatten en de tannines zeer rijp zijn.

Zachte en halfzachte kazen van koemelk passen bij een jonge pinot noir of gamay. Sterker smakende kazen (nog altijd van koemelk) vragen om een meer zuiderse wijn.

Voorbeelden & suggesties

- Jonge lichte rode wijnen (gamay, pinot noir): Brie, Brillat-Savarin, Camembert, Chaource, Coulommiers, Neufchâtel, Cantal, Morbier, Reblochon, Saint-Nectaire, Tomme de Savoie

- Voller en krachtiger rode wijn (grenache, syrah): Ami du Chambertin, Epoisses, Langres, Livarot, Maroilles, Munster, Pavé d' Auge, Pont l'Evêque, Vacherin, schapenkaas