Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ontmoeting met Rijk Melck, eigenaar van wijndomein Muratie in Stellenbosch

wijnnieuws

Ontmoeting met Rijk Melck, eigenaar van wijndomein Muratie in Stellenbosch

Onlangs was Rijk Melck in ons land, de eigenaar van het wijndomein Muratie in Stellenbosch, een van de oudste wijndomeinen van Zuid-Afrika.

Rijk Melck heeft een nieuwe slogan voor zijn domein geïntroduceerd: "Every wine tells a story". Hij heeft effectief elk van zijn wijnen een naam gegeven waaraan een verhaal is verbonden. En die verhalen worden nog mooier naarmate je de wijnen proeft. Eigenlijk hebben de wijnen van Muratie geen verhaal nodig: ze spreken voor zich. Maar voor Rijk Melck is wijn ook emotie en herinnering, en daarom vindt hij de associatie met een verhaal zo belangrijk.

Zuid-Afrika is het Nieuwe Wereld-land waarvan de wijnen het sterkst beïnvloed zijn door de Europese wijnstijl. Rijk Melck haalt zijn inspiratie duidelijk uit Frankrijk. Zijn chardonnay, die de naam "Isabella" meekreeg (zo genoemd naar zijn dochter), is gemaakt in de Bourgondische stijl, met dat heerlijk rijpe Zuid-Afrikaanse fruit, gecombineerd met fraîcheur en elegantie. Een degustatie van vier jaargangen toonde dat hij ook mooi evolueert in de fles. Alleen betaal je voor deze kwaliteit in Bourgogne makkelijk tot 50% meer.

De andere wijn die voor mij de ster van de degustatie was, is zijn Bordelese blend van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot, onder de naam "Ansela van de Caab". Die naam is afgeleid van "de Kaap". Ansela woonde er in de zeventiende eeuw als slavin, in de periode dat vele Europese migranten naar Zuid-Afrika kwamen. Zo kwam ook een Duitse migrant in Zuid-Afrika aan, Laurens Campher, een soldaat en matroos. Hij werd verliefd op de jonge slavin, maar kon haar niet vrij krijgen. In 1685 verwierf hij een domein: Muratie. En gedurende veertien jaar wachtte hij op zijn grote liefde, tot ze eindelijk vrij kwam. Hij huwde haar en samen plantten ze de eerste wijnstokken op Muratie. Ook onder zijn naam heeft Rijk Melck een wijn gemaakt, een blend van chenin blanc, verdelho, sauvignon blanc en viognier.

Deze wijn met de mooie meisjesnaam - afkomstig van een wijngaard op de befaamde Simonsberg in Stellenbosch - getuigt volop van de warme gloed van Zuid-Afrika, door het rijpe zoete fruit, de complexe kruidigheid, de tonen van zwarte kers, pruim, kaneel, chocolade en vanille. Tegelijk is hij fijn en elegant, zeker geen fruitbom zoals je er ook wel in dit land aantreft. Rijpheid van deze druiven is geen probleem in Zuid-Afrika, de fruitmaterie kon dan ook een rijpingsperiode van 22 maanden op eikenhout moeiteloos aan.

Ik denk vaak terug aan die dag toen wijnmaker Jan Coetzee van domein Vriesenhof mij meenam naar de top van een heuvel, met een betoverend uitzicht over de streek. "Alleen als je dit gezien hebt, begrijp je de Kaap", zei hij. Ik zag de Atlantische Oceaan in het westen en de Indische in het oosten. En uit die twee oceanen rijst als het ware de Kaapregio op, mooi glooiend tussen beschermende hellingen waarop de wijnstokken aangeplant staan. Ik voelde heel duidelijk de zeewind, die in de soms hete zomers voor de nodige verkoeling in de wijngaarden zorgt. Dat verklaart waarom Zuid-Afrikaanse wijnen hun warme, volle rijpheid toch kunnen combineren met finesse en elegantie.

Rijk Melck maakt wijnen die een mooie weerspiegeling zijn van dit door de natuur gezegende, schitterende Zuid-Afrikaanse terroir.

toegevoegd op 26.03.2013