Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Waarom krijg ik vooral hoofdpijn van witte wijn?

Ik ga ervan uit dat we het hier hebben over matig wijnverbruik. Want zoals iedereen weet, is hoofdpijn meestal het gevolg van teveel alcohol. Dat kan enigszins opgevangen worden door tussendoor voldoende water te drinken, en vooral net vòòr het slapengaan. Maar dit terzijde.

Ik hoor wel meer mensen klagen over het feit dat ze van witte wijn vaker hoofdpijn krijgen dan van rode, zelfs bij matig verbruik. En dan is de oorzaak meer dan waarschijnlijk de toegevoegde sulfiet in wijn. (We spreken meestal van toegevoegde sulfiet, omdat wijn van nature bij de gisting sulfiet aanmaakt.)

Sulfiet is een bewaarmiddel dat wijn beschermt tegen oxidatie en bacteriën. Heel wat mensen verdragen dit echter niet goed en krijgen er hoofdpijn van. Het kan ook een tekort aan vitamine B veroorzaken, en sommige mensen zijn er allergisch aan.

In rode wijn moet doorgaans minder sulfiet toegevoegd worden dan in witte, omdat de schillen en pitten van de druiven mee vergist worden in rode wijn. En precies in die schillen en pitten bevinden zich van nature reeds anti-oxidanten die de wijn tegen oxidatie beschermen. Vandaar dat er minder sulfiet nodig is in rode wijn. Druiven voor witte wijn zouden ook gevoeliger zijn voor schimmels en ziekten, waardoor ze in de wijngaard intensiever besproeid worden, onder meer met zwavel (het product waaruit sulfiet voortkomt).

Ook zoete wijn wordt vaak in verband gebracht met hoofdpijn. Daarin zit de meeste sulfiet. Deze wijn bevat immers veel restsuiker, waardoor het risico op hergisting groter is, wat door een hoge dosis sulfiet verhinderd wordt.

Sinds 2005 is het in Europa verplicht om de toevoeging van sulfiet te vermelden op de wijnflessen. De dosissen kunnen echter sterk variëren, wat je niet uit de algemene vermelding kan opmaken. Voor zij die hoofdpijn krijgen, mag het alvast een troost zijn dat wijnmakers er tegenwoordig naar streven om steeds minder sulfiet te gebruiken. Een oplossing kan zijn om voortaan alleen nog natuurlijke (witte) wijnen te drinken. Daarin wordt toegevoegde sulfiet tot een minimum beperkt of zelfs helemaal vermeden. Goede invoerders van natuurlijke wijnen zijn Troca Vins Naturels (troca-vins-naturels.be) en Divino (divino.be).

Er zijn ook mensen die vaker hoofdpijn krijgen van rode wijn. Daar zou een andere chemische stof verantwoordelijk voor zijn: histamine. Die kan als nevenproduct ontstaan bij de tweede, malolactische gisting die het scherpe appelzuur omzet in zachter melkzuur. Rode wijnen ondergaan deze gisting vaker dan witte, zodat je meer kans hebt om histamine aan te treffen in rode wijn.

Sta mij toe te eindigen op een positieve noot: een matig verbruik van wijn vermindert het risico op  hart- en herseninfarcten. Wijn zorgt ook voor ontspanning, sfeer, genot en sociale contacten. Als dat niet goed is voor de gezondheid.