Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Verrukkelijk rood uit de Loire

wijnnieuws

Verrukkelijk rood uit de Loire

In Bordeaux wordt ze gemengd met bekendere druiven, maar in de Loirevallei toont ze helemaal alleen haar klasse en finesse: de cabernet franc.

Miskende klasse

Bordeauxwijnen worden vaak geprezen om hun kwaliteit, maar zelden wordt de druif vermeld die daarin een cruciale rol speelt: de cabernet franc. Zij zorgt voor finesse, aromatische schakering en frisse zuren. Niet voor niets wordt de wereldberoemde wijn Château Cheval Blanc voor driekwart van cabernet franc gemaakt.

Rode Loire

In Bordeauxwijnen worden drie tot vijf verschillende druiven gemengd, waaronder cabernet franc. De rode wijnen van de Loirevallei worden alleen van cabernet franc gemaakt, zodat haar eigenschappen pas echt tot hun recht komen. De bekendste namen zijn Saumur-Champigny, Chinon, Bourgueil en St-Nicolas-de-Bourgueil. Opgelet: in de Loirestreek wordt cabernet franc soms ook "breton" genoemd.

Verleidelijke druif

Wijnen van cabernet franc hebben een verleidelijk floraal parfum, subtiele aroma's van frambozen en ander klein rood fruit, en een soepele, zachte textuur. Omdat de Loirevallei vrij noordelijk gelegen is, blijft hun alcoholgehalte relatief laag, wat ze fris en licht verteerbaar maakt. Hier gaat het om subtiliteit, schakering en verfijning, eerder dan om kracht en concentratie. Al kunnen deze wijnen beter verouderen dan je denkt.

No ice!

Een onbegrijpelijke gewoonte in bistro's en brasserieën is het serveren van rode Loirewijn in een ijsemmer. Waardoor de aroma's volledig onderdrukt worden. Wijn van cabernet franc mag wel koel geschonken worden, maar zeker niet koud.

TIP: Thierry Germain van Domaine des Roches Neuves

Afkomstig uit Bordeaux is Thierry Germain uitgegroeid tot een van de leidende innovatieve wijnbouwers van de Loire, die ook een grote aanhanger is van de biodynamische wijnbouw, zonder chemische middelen in de wijngaard en additieven in de wijnkelder.
- Domaine des Roches Neuves, Saumur-Champigny 2014/15 - vanaf € 19,80 - divinewines.be


Geproefd en goedgekeurd

- Clos des Cordeliers, Saumur-Champigny 2015 - € 10,45 - divinewines.be. Heerlijke sappig-fruitige wijn uit een zonnig jaar, waar je van zou blijven drinken. Schenk hem op een terras bij slaatjes en charcuterie.

- Joël Taluau, St-Nicolas-de-Bourgueil 2014 - € 10,65 - divinewines.be. Deze zomerwijn is licht en levendig, met verleidelijke aroma's van kleine rode vruchten. Een waar genot bij warm weer.

- Couly-Dutheil "Les Gravières", Chinon 2015 - € 11,28 - dulst.be. Dit bekende domein, sinds vier generaties toonaangevend in Chinon, brengt de kwaliteiten van de cabernet franc tot hun optimale expressie.

- Domaine de la Chevalerie, Bourgueil 2012 - vanaf € 14,45 - wijnhuisvandenbulcke.be. Dit topdomein is sinds 400 jaar verbonden met het wijndorpje Bourgueil, en produceert pure, elegante, complexe wijnen die hun terroir alle eer aandoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Invoerders:
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
toegevoegd op 26.05.2018