Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Mooi wijnweer in Chili

wijnnieuws

Mooi wijnweer in Chili

Terwijl Franse wijnbouwers elk jaar hopen op mooi weer, kent Chili jaar na jaar een stabiel zonnig klimaat.

Beschermd

Chili is een smal en lang wijnland, beschermd door het Andesgebergte in het oosten, de oceaan in het westen, de woestijn in het noorden, en de poolwildernis in het zuiden. Daardoor komen heel wat ziekten en schimmels van de wijnstok hier niet of nauwelijks voor. Chili kent een betrouwbaar en stabiel zonnig klimaat, zodat de druiven er elk jaar mooi rijp worden, en je dus elk jaar van volle, fruitige wijn kan genieten, vaak tegen voordelige prijzen.

Gevarieerd

De meeste wijndruiven die je kent, worden in Chili geteeld: het land kent een enorme variatie aan druivenrassen. De wijnbouw werd er reeds in de 16de eeuw geïntroduceerd door de Spaanse conquistadores. Nadien is de Franse invloed er sterk toegenomen, tot op vandaag. Zo is de trots van Chili, de carmenère, eigenlijk een Franse druif, verwant met de merlot uit Saint-Emilion. Ze werd door Franse kolonisten naar Chili gebracht en komt nu niet meer in Frankrijk voor.

Bloeiend

Chili kent een bloeiende wijnsector, van oude aristocratische wijnhuizen over grote industriële wijnbedrijven tot kleine boutique wineries. Alle moderne wijntechnologie is er aanwezig, terwijl de historische architectuur en interieurs van de wijndomeinen bewaard bleven. Belangrijke wijnbedrijven uit Californië, Spanje en Frankrijk hebben in Chili al grond gekocht of werken er samen met plaatselijke domeinen.  

TIP: Clos des Fous

Vier vrienden-wijnfreaks zochten in Chili koelere gebieden op waar nog niemand wijn had gemaakt, vandaar dat ze voor "fou" (gek) werden versleten. Hun fijne, elegante wijnen (van o.m. pinot noir, chardonnay en cabernet sauvignon) zijn pioniers van het nieuwe Chili, die zelfs de meest veeleisende "wijngekken" kunnen bekoren.
- Clos des Fous - vanaf € 12,95 - adbibendum.be

Geproefd en goedgekeurd

- Casa Silva, Carmenère 2015 - € 10,50 - axybel.be. Volle, krachtige wijn van de Chileense druif carmenère. Dit grote familiedomein sinds vijf generaties werd in Chili meermaals bekroond. Ook goede witte wijnen.

- Las Niñas "Reserva", Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley 2013 - € 10,32 - cavesdefrance.be. Fijne, elegante wijn in Bordelese stijl van "las niñas" (de meisjes), drie dochters van drie families die samen wijnen maken in de vallei van Colchagua  

- Pour Ma Gueule, Itata Valley 2016 - € 10,70. Tweede label van Clos des Fous (zie hierboven), met deze fruitige en kruidige blend van de autochtone druif pais met malbec, syrah en cinsault. Ook in pinot noir.

- San Pedro "1865", Sauvignon Blanc, Leyda Valley 2015 - € 13,99 -  schenk.be, verkrijgbaar bij Makro. Heerlijk verfrissende wijn met intense aroma's van rijpe citrusvruchten, afkomstig van een wijngaard op vier kilometer van de Stille Oceaan. Ideaal voor de zomer.  

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Axybel ( Kessel )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
toegevoegd op 20.05.2018