Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijn voor de lente: de beste wijnen van viognier

wijnnieuws

Wijn voor de lente: de beste wijnen van viognier

Chardonnay kent iedereen, maar ken je viognier? Een druif met een bedwelmend parfum van bloemen en bloesem.

Viognier is terug

Vijftig jaar geleden was de viognierdruif met uitsterven bedreigd. Alleen in Condrieu in de noordelijke Rhônevallei kwam ze nog voor, op amper acht hectare. Vandaag zijn er meer dan 100 hectaren beplant. En wordt de viognier ook geteeld in het Franse zuiden, in Italië, Spanje, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Want wie eens viognier heeft geproefd, wil er meer van.


Hoe smaakt ze?

Weinig druiven leveren wijn met zo'n bedwelmend parfum en opstuivende aroma's van meidoorn, jasmijn en kamperfoelie, verweven met een vleugje muskus en gember. De alcohol is genereus, de textuur als zacht fluweel. En in de smaak van abrikoos, perzik en mango proef je de voorbode van de zomer.


Drink viognier jong

Viognier is geen bewaarwijn: zijn volle smaak en frisse zuren hebben de neiging snel te verzwakken. Je drinkt hem best vòòr zijn vijfde jaar na de oogst.


Wat eet je erbij?

Wijn van viognier is culinair veelzijdig: van zalm- en garnalencocktail, over pasta's met zeevruchten en vis in saus, tot pittige Aziatische gerechten zoals curry's. Hij past ook goed bij vegetarische gerechten.  


TIP: Les Vins de Vienne

Drie uitstekende wijnbouwers uit de noordelijke Rhônevallei - Yves Cuilleron, François Villard en Pierre Gaillard - sloegen de handen in elkaar om viognier te telen op vergeten wijngaarden in de heuvels rond het stadje Vienne. De wijnen kunnen zich meten met de duurdere versies van het beroemde viognierdorp Condrieu. 
- Les Vins de Vienne, Collines Rhodaniennes - vanaf € 17,15 - wijnhuisvandenbulcke.be


Geproefd en goedgekeurd

- Domaine Coudoulet, Pays d'Oc 2017 - € 8,85 - wijnhuisvandenbulcke.be. Mooie instapwijn om viognier te leren kennen, met zijn bekoorlijke parfum, zachtfluwelen textuur, volle smaak en frisse zuren.

- Domaine des Cantarelles, Pays du Gard 2016 - € 10,83 - adbibendum.be. Uit het zuidwesten van de Rhônevallei komt deze fluwelige, geconcentreerde wijn met aroma's van zuiderse vruchten en een lange afdronk.

- Domaine Grand Veneur "Blanc de Viognier", Côtes du Rhône 2017 - € 13,25 - wijnhuisvandenbulcke.be. Biologische wijn van een historisch domein uit Châteauneuf-du-Pape; intense aroma's van perzik en abrikoos, gecompenseerd door een opmerkelijke minerale frisheid.

- LePlan-Vermeersch, Côtes du Rhône Villages 2017- € 13,95 - magnuswijnen.be. Wijndomein van de Belg Dirk Vermeersch, een voormalig racepiloot; zijn dochter en schoonzoon maken nu de wijnen, en deze volle krachtige viognier toont hun talent.

- Domaine Duclaux "Les Caillets", Condrieu 2015 - € 41,29 - dulst.be. Topwijn uit het beroemde wijndorp Condrieu, een volmaakte expressie van viognier. Wijn voor grote gelegenheden.

 

Invoerders:
Magnus ( Kontich )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
toegevoegd op 29.04.2018