Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Marokko

Wie had twintig jaar geleden gedacht dat wijnen van Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië in de rekken van onze supermarkten zouden liggen? Wie had tien jaar geleden gedacht dat we wijn zouden proeven uit Mexico, India, Libanon, Slovenië en China? En wie denkt nu dat er goede wijn uit Marokko bestaat?

Voor het eerst proefde ik wonderlijke combinaties van Marokkaanse wijn en Marokkaanse gerechten in het land zelf: in Ksar Massa, een gastenverblijf op een magische plek vlakbij de zee, even ten zuiden van Agadir. Het bleek over een uitstekend restaurant te beschikken, met een fantastische kokkin die luisterde naar de naam Rita. Zij heeft mij ervan overtuigd dat de Marokkaanse keuken, als ze echt goed bereid wordt, tot de culinaire top behoort. En ze schonk er wijnen bij die niet alleen wonderwel pasten bij de complexe kruidigheid van haar gerechten, maar ook fijner en eleganter waren dan ik in dit Noord-Afrikaanse land voor mogelijk had gehouden.

Het is wat in de vergeethoek geraakt, maar tot halfweg de vorige eeuw was Marokko - onder Frans protectoraat - een belangrijk wijnland. De meeste wijnen dienden echter om de Franse meer kleur en kracht te geven. Want het Noord-Afrikaanse klimaat zorgde voor zeer rijpe tot overrijpe druiven, die door hun hoog suikergehalte veel alcohol opleverden.

Toen de Fransen uit Noord-Afrika wegtrokken, stortte de wijnproductie in elkaar, mede onder invloed van de islam die alcohol verbiedt. Alleen de herinnering bleef

aan die zware, zwoele, koppige wijnen, goed genoeg om Franse wijn te versnijden, maar niet om zo te drinken.

Daar komt nu verandering in, onder meer door grote Franse wijnbedrijven (zoals dat van zakenman Bernard Magrez of de groep Castel) die investeren in de aanplant van wijngaarden en de modernisering van wijnkelders. Want Marokko is een veel geschikter land voor wijn dan algemeen gedacht. Het is er wel warm, maar je kan er ook de nodige verkoeling opzoeken, zo belangrijk voor de finesse in wijn: vlakbij de Atlantische Oceaan of in hoger gelegen gebieden. De Marokkanen zelf zien dat nu ook in, waardoor exclusief Marokkaanse wijndomeinen ontstaan, zoals Les Celliers de Meknès van de familie Zniber, niet minder dan tweeduizend hectare groot. Met Château Roslane (een blend van cabernet sauvignon, merlot en syrah) heeft het een wijn die in een Franse proeverij niet zou misstaan. Ook het domein Ouled Thaleb valt op door haar streven naar kwaliteit, onder meer met een wijn van 100% syrah ("Tandem"), gemaakt door wijnmaker Alain Graillot uit de noordelijke Rhônevallei. Dat is de Franse streek bij uitstek voor deze druif, en het resultaat is een zuivere, fijne, elegante syrah die je niet in Marokko zou situeren.

De eerste Marokkaanse wijnen verschijnen nu ook op wijnkaarten van restaurants in ons land. Voorlopig waar je dat enigszins verwacht, zoals in L'Eveil des Sens in Montigny-le-Tilleul, waar de Marokkaanse kok Laury Zioui een Franse keuken met Marokkaanse accenten brengt, en zijn vrouw Nadia zich ontpopt heeft tot een prima sommelière. Of in Brussel waar de ingeweken Marokkaan Jihad Assabi, bekend van het Kif-Kif Café aan de vijvers van Elsene, een tweede restaurant heeft geopend, Le Babdar. Het legt zich uitsluitend toe op de Marokkaanse keuken, en je kan er een mooie selectie van Marokkaanse wijnen degusteren, onder meer bij uitzonderlijk fijne handgerolde couscous.

Marokko heeft ook zijn eigen appellaties gecreëerd, met strengere regels die de kwaliteit nog verder moeten verhogen. We gaan van dit wijnland zeker nog horen.

- Restaurants met Marokkaanse wijn: leveildessens.be / babdar.be / rougetomate.be

- Invoerders: matthys-wines.be ("Tandem") / Comptoir Mondial et Maghrebin du Vin: tel. 02/216.74.93