Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

De kleine broertjes van Bordeaux

Terwijl de grote Bordeauxwijnen peperduur zijn geworden, vind je steeds betere wijnen in de kleinere Bordeaux-appellaties. Vaak zijn de wijnmakers trouwens dezelfde.

Het is al vaak gezegd en geschreven: Bordeaux maakt een crisis door. Niet zozeer de grote kastelen, die altijd wel een rijke elite bereid vinden om exuberante bedragen neer te tellen voor 75 centiliter gegist druivensap. Maar op de andere Bordelese domeinen zou het kommer en kwel zijn, vooral door de concurrentie uit de Nieuwe Wereld die voor een lagere prijs toegankelijker wijnen aanbiedt. Bordeaux staat voor het grote publiek gelijk aan hoge prijzen, dus laat men de hele regio maar links liggen. Die houding is echter ongenuanceerd, en heeft te maken met de overdreven media-aandacht voor de dure mythische namen. Er zijn in Bordeaux immers ook appellaties waar je voor een schappelijke prijs een wijn met een echt Bordeauxkarakter kan vinden: Côtes de Blaye, Côtes de Bourg, Côtes de Castillon, Côtes de Francs, Premières Côtes de Bordeaux, Bergerac, ja zelfs Entre-Deux-Mers. Het volstaat goed te zoeken,  en je vooroordelen opzij te schuiven. Want al is het ongetwijfeld juist dat Bordeaux vaak lijdt onder te weinig zonrijping en teveel houtrijping, het is nu ook weer niet zo dat men er geen wijn kan maken. Integendeel: de streek levert nog altijd een aantal van de fijnste wijnen ter wereld. Tenminste: als het klimaat meezit, als het kasteel voldoende zorg besteedt aan de wijngaard en het wijnmaken, en als de arrogantie wordt afgelegd alsof een Bordeauxwijn automatisch – als door God gezegend – een goede wijn zou zijn. 

Heel wat eigenaars en oenologen van de grote Bordeauxkastelen hebben het potentieel van de kleinere appellaties ingezien, en hebben er geïnvesteerd. Voor de liefhebber betekent dit dat hij kan genieten van de knowhow en het talent van de grote namen, voor een lagere prijs. Want hoe goed de wijn ook mag zijn, een Côtes de Castillon kan je nooit voor dezelfde prijs op de markt brengen als een Pauillac.

Zo heeft de wereldberoemde oenoloog Michel Rolland, adviseur van tal van topkastelen in Bordeaux en daarbuiten, geïnvesteerd in Château Fontenil in Fronsac. In dezelfde appellatie bevindt zich Les Trois Croix, het familiale domein van de technisch directeur van Mouton-Rothschild, Patrick Léon.

Gérard Perse (eigenaar van o.m. Château Pavie en Pavie-Decesse, grands crus classés in Saint-Emilion) en Alain Raynaud (van grand cru Quinault L'Enclosin Saint-Emilion, en La Fleur de Gay in Pomerol) bezitten samen Château Sainte Colombe in Côtes de Castillon. Zelfs in het mindere jaar 1999 hebben ze daar een schitterende wijn gemaakt. Stephan von Neipperg (van het beroemde Château Canon-la-Gaffelière in Saint-Emilion) heeft in dezelfde appellatie Château d'Aiguilhe gekocht. Thierry Valette, telg van de familie die eigenaar is geweest van Château Pavie, bezit er Clos Puy Arnaud. En de Bordelese ster van het moment, oenoloog Stéphane Derenoncourt, wijnmaker op Canon-la-Gaffelière, Pavie-Macquin en Prieuré-Lichine, heeft er een klein domein van 4 hectare, Domaine de l' A, waar hij de biodynamische principes toepast.

In een andere kleine appellatie, Côtes de Francs, heeft Hubert de Boüard (van premier grand cru classé Angélus in Saint-Emilion) geïnvesteerd in Château de Francs. De Belgische familie Thienpont (van klinkende namen als Le Pin en Vieux Château Certan) maakt er een goede wijn op Château Puyguéraud.

De befaamde oenoloog Denis Dubourdieu (van Clos Floridène in Graves) bezit ook Château Reynon in de als minderwaardig beschouwde Premières Côtes de Bordeaux. En André Lurton, eigenaar van La Louvière en Couhins-Lurton in Pessac-Léognan en van Château Dauzac in Margaux, heeft een zeer groot domein uitgebouwd in Entre-Deux-Mers, tot voor kort bekend als leverancier van witte hoofdpijnwijn. Op het Château Bonnet, 225 hectare, maakt hij onder de regionale appellatie Bordeaux onberispelijke rode en witte wijn.

In al deze appellaties zijn ook wijnmakers actief die niets met de grote kastelen te maken hebben. Château Dalem en Château Grand Renouil in Fronsac, Tour des Gendres in Bergerac, Château de Grolet in Côtes de Bourg, het nederige Château Le Parvis de Dom Tapiau in Premières Côtes de Bordeaux: het zijn slechts enkele voorbeelden van domeinen die mooie wijnen bieden voor een fractie van de prijzen die de grote kastelen vragen. Sommige kosten minder dan 10 euro. Andere hebben de markt al zodanig overtuigd van hun kwaliteit dat de prijzen gestegen zijn, maar blijven toch onder de kaap van 15 euro.