Veuve Clicquot lanceert haar topcuvée La Grande Dame 2018 met een weergaloos evenement in Parijs
La Grande Dame van Veuve Clicquot wordt alleen in uitzonderlijke jaren gemaakt. De editie 2018 werd ook op een uitzonderlijke wijze gelanceerd in Parijs.
Ik had wel verwacht dat de topcuvée van Veuve Clicquot, La Grande Dame 2018, groots en plechtig gelanceerd zou worden. Maar dat de avond zo fantastisch zou uitpakken, dat had ik niet zien aankomen.
Eerst en vooral was de locatie uitzonderlijk: een magnifieke zaal in de Jardin des Plantes van Parijs. Geen toevallige keuze, want deze champagne past bijzonder goed bij plantaardige gerechten.
Bij aankomst kregen we meteen een perfect gekoelde Veuve Clicquot te drinken, voorlopig nog de basiscuvée, geschonken in een elegant wijnglas zoals het hoort. En aan de hapjes vooraf merkte ik meteen dat het culinaire niveau van de avond hoog zou zijn, héél hoog. De eerste stand van de aperitiefhapjes werd trouwens bemand door niemand minder dan Michaël Vrijmoed, een van onze allerbeste nationale koks.
Honderd personen uit de hele wereld waren uitgenodigd, waaronder deze ene wijnschrijver uit Vlaanderen, naast journalisten en klanten die speciaal voor dit evenement uit verschillende wereldsteden kwamen overgevlogen, tot New York en Tokyo toe.
Voor het diner namen we plaats aan één lange tafel, terwijl La Grande Dame 2018 werd geschonken, gedoseerd op 6 gram per liter (dus nog net binnen de extra brut-categorie). Dan kregen we de indrukwekkende lijst van elf chefs te zien die ons vanavond elk met één gerecht zouden verwennen, telkens rond groenten en producten uit de zee, wat het best past bij deze champagne.
Uit Frankrijk: Jean Imbert van het restaurant Plaza Athénée in Parijs, en Mory Sacko van het restaurant MoSuke in Parijs (die met zijn Afrikaanse roots en Japanse invloeden geen typisch Franse kok is).
Uit Italië: Domingo Schingaro van het restaurant Due Camin in Savelletri (Puglia), Mattia Trabetti van het restaurant Alto in Modena, en Enrico Crippa van Piazza Duomo uit Alba. Die laatste - daar waren de meeste van mijn tafelgenoten het over eens - zorgde voor het absolute culinaire hoogtepunt van de avond met een meesterlijke creatie rond kaviaar, selder en walnoten.
Uit Zwitserland: Dario Cadonau van Vivanda in Brail (Graubünden).
Uit Engeland: Luke Selby van Le Manoir aux Quat'Saisons in Oxfordshire.
Uit Canada: Lucas Brocheton van Auberge Saint-Antoine in Quebec.
Uit de Verenigde Staten: Mashama Bailey van restaurant The Grey in Savannah (Georgia).
Uit Japan: Kanji Kobayashi van Villa Aida in Wakayama.
En uit ons eigen land: Michaël Vrijmoed van het restaurant Vrijmoed in Gent. Zijn creatie - een hoogst verfijnd en verrassend taartje van griet en scheermes in een beurre blanc met yuzu - werd door mijzelf en de meeste van mijn tafelgenoten uitgeroepen tot het tweede beste gerecht van de avond.
Geen wonder dat deze chefs achteraf een daverend applaus kregen: dat zij dit hoge niveau van creativiteit en technische perfectie konden bereiken voor honderd mensen vanuit een mobiele keuken ter plekke, was niets minder dan een krachttoer.
La Grande Dame 2018
Dit is een blend van 90% pinot noir (naar verluidt de favoriete druif van de stichteres van dit champagnehuis) en 10% chardonnay. Kracht en elegantie gaan dus samen in deze prestigecuvée. Het is de 25ste editie van La Grande Dame, die alleen in uitzonderlijk goede jaren wordt gemaakt. De dosage bleef beperkt tot 6 gram per liter, net binnen de extra brut-categorie dus. Waardoor deze cuvée helemaal past bij de tijdsgeest waarin champagneliefhebbers steeds minder aanzoeting wensen.
Het champagnehuis Veuve Clicquot werd opgericht in Reims in 1772. In 1805 nam Madame Clicquot het roer over en werd zij een van de eerste zakenvrouwen van de moderne tijd. Ze kreeg al snel de bijnaam "de grote dame van de Champagne". Als vrouw was zij haar tijd ver vooruit, en ze revolutioneerde de champagne-industrie. Madame Clicquot introduceerde de eerste remuage-tafel (waarbij de flessen regelmatig gedraaid worden zodat het bezinksel naar de flessenhals wordt gedreven), ze creëerde de eerste millésime-champagne en lanceerde de allereerste rosé d’assemblage.
De gele kleur, die sinds 1877 op haar etiketten prijkt, weerspiegelt de gloed van de opkomende zon.