Drones in de wijngaard
Als u nog eens een wijnstreek bezoekt, wees dan niet verbaasd als u drones boven een wijngaard ziet vliegen. Die worden vandaag ingezet om vroegtijdig ziektes van de wijnstok op te sporen, bodemvariaties en waterdebiet nauwkeurig in kaart te brengen, de verschillende stadia van rijpheid van de druiven te berekenen, enzovoort.
Misschien ziet u ook kleine robotten in de wijngaard aan het werk. Die kunnen bepaalde zware en arbeidsintensieve taken overnemen, zoals het snoeien van de wijnstokken en het oogsten van de druiven. Ze zijn uitgerust met sensoren en camera's, verzamelen gegevens over de toestand van elke wijnstok, en kunnen 's nachts werken. Een andere robot is in staat om een wijngaard te bewaken en bijvoorbeeld schadelijke dieren te verdrijven door bepaalde geluiden te produceren. Het bedrijf dat dergelijke robotten produceert, heet Wall-YE, zo genoemd naar een kleine robot die alles aankan, uit een tekenfilm van Pixar.
Een andere uitvinding is de optische trieermachine voor wijndruiven. Die detecteert de onrijpe, rotte, beschimmelde en beschadigde druiven die op de transportband passeren op weg naar de gistkuip. En verwijdert ze onmiddellijk van de band door middel van geperste lucht. De machine werkt preciezer en sneller dan de mens, raakt niet vermoeid en kost minder dan de tien tot vijftien medewerkers die elk jaar dagen na elkaar van 's morgens tot 's avonds aan de transportband moeten staan om met het blote oog de ongeschikte druiven te ontdekken en manueel te verwijderen.
Ook buiten de wijngaard verandert de wijnsector razendsnel onder invloed van de digitale revolutie. Zo werd met de RFID-technologie (Radio Frequency Identification) een systeem ontwikkeld om namaak van wijnen onmogelijk te maken. Door een kleine chip te bevestigen op een wijnfles die verbonden is met een database, kan de consument met zijn smartphone nagaan of de fles authentiek is. Domeinen die dure wijnen produceren, beveiligen hun flessen nu reeds tegen namaak, maar dit nieuwe systeem is waterdicht. Een ander bedrijf ontwikkelde een sensor die met elke kist wijn kan meereizen zodat de koper kan nagaan welk parcours zijn wijn heeft afgelegd, en in welke omstandigheden (zoals temperatuur en vochtigheidsgraad).
Ook de big data doen hun intrede in de wijnwereld. Van wijngaard tot distributie kunnen wijnbedrijven vandaag een multitude aan gegevens verzamelen en analyseren, waardoor het productie- en verkoopproces geoptimaliseerd wordt. Of hoe de digitale revolutie binnenkort ook de productie- en marketingmanager overbodig maakt.