Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnglazen: afwassen met de hand of in de machine?

wijnnieuws

Wijnglazen: afwassen met de hand of in de machine?

De Franse glazenontwerper Jean-Pierre Lagneau van het wijnglazenbedrijf Spiegelau noemde het wijnglas ooit "de concertzaal van de wijn". Want "net zoals de concertzaal het medium is tussen de componist en het publiek, is het wijnglas het medium tussen de wijnmaker en de wijndrinker". Mooie vergelijking toch? Meteen is het belang onderstreept van een goed onderhoud van deze concertzaal. Hoe doe je dat? Het afwassen van wijnglazen is een heikele kwestie.  

Een eerste keuze dringt zich op: steek je de glazen in de vaatwasmachine of was je ze af met de hand? Op zich is er niets fout met een vaatwasser, zolang je de glazen gescheiden houdt van vuile borden en bestek. Maar je riskeert wel kalksporen op je glazen. Die laatste krijg je achteraf wel weer weg door je glazen in warm water met azijn te leggen. Maar het is een heel gedoe. En het kan geurtjes in je glas achterlaten. Vandaar dat sommige restaurants een vaatwasser hebben, speciaal voor wijnglazen, die uitgerust is met een speciale techniek ("omgekeerde osmose") om volledig kalkvrij water te bekomen. Ondanks alle ontkalkers en zoutsoorten lukt dat met een gewone vaatwasmachine nooit.

Een ander probleem met huiselijke vaatwassers is dat wijnglazen te lang zijn om ze rechtop in de lade te zetten. Bijgevolg worden ze schuin gezet, waardoor er altijd wat water in de kelk blijft staan, zodat je toch nog met een theedoek aan de slag moet. Maar de kalkaanslag op de plek waar het water bleef staan, krijg je daarmee niet weg.

Afwassen met de hand dan maar? Thuis blijft dat nog altijd de beste optie. Ja, je riskeert dan glasbreuk. Maar met een vaatwasser ook. En met een theedoek heb je het tenminste zelf in de hand. Je moet wel water gebruiken waarin je nog niets anders hebt afgewassen. En je vermijdt best een borstel waarmee je krassen in het glas kan maken. Een beetje afwasmiddel, zo neutraal mogelijk, mag je gerust gebruiken, maar je moet de glazen wel snel en overvloedig naspoelen met helder warm water. Afwasmiddel kan immers geur- en smaaksporen achterlaten, en dat past niet bij een mooie wijn. Uiteraard bevat het water ook kalk, maar als je het glas meteen afdroogt, krijgt de kalk geen tijd om in te werken. Onnodig te zeggen dat de theedoek droog en proper moet zijn, best is een exemplaar te gebruiken dat nog niet voor ander servies heeft gediend, en gemaakt is van linnen, een stof die niet pluist.

Hoe zet je de afgewassen glazen vervolgens in de kast? Zeker niet omgekeerd. Want dan komen er muffe luchtjes in de kelk. Je zet ze dus met de kelk naar boven. Dan riskeer je inderdaad dat er stof in valt, maar dat is makkelijk weg te vegen. Alweer met een propere theedoek. Voor mij nog altijd hèt beste instrument om wijnglazen met zorg en zachtheid te behandelen.