Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten

Kool


Er zijn vele verschillenden koolsoorten, maar het is niet noodzakelijk om voor elke koolsoort een andere wijn te schenken.
Wat de meeste koolsoorten immers gemeen hebben, is de typische koolsmaak (in een meer of minder geraffineerde expressie).
Daar hoort een wijn bij die stand houdt bij deze smaak.

Suggesties in wit: greco di tufo of vernaccia uit Italië, sémillon, malvasia.
Suggesties in rood: Gigondas, tempranillo, Chianti, carmenère (uit Chili).

Rode kool is een buitenbeentje in de koolfamilie door de vrij zoete smaak.
Daar past dan ook een rode wijn bij die tegen deze zoetheid op kan.
Suggesties: Amarone uit Italië, primitivo uit Zuid-Italië, shiraz uit Australië, zinfandel uit Californië.

Zuurkool is geen groente op zich: het is gefermenteerde witte kool.
Bij het befaamde gerecht "choucroute à l'Alsacienne", met verschillende soorten gerookt vlees, is maar één keuze de allerbeste: riesling (uit Elzas of Duitsland). Of bier.

Zuurkool met fazant is ook een gekende combinatie waar riesling goed bij past. Maar een chardonnay uit de Nieuwe Wereld levert ook een prima resultaat, net zoals een pinot gris uit de Elzas of uit Duitsland.