Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: het nieuwe Spanje

wijnnieuws

Geproefd en goedgekeurd: het nieuwe Spanje

 

Anders

Spanje staat vooral bekend om zijn cava en zijn wijnen van de tempranillo-druif. Maar als wijnland is Spanje zoveel meer dan dat. Wij verlieten de begane paden en gingen op zoek naar verborgen parels in minder bekende Spaanse regio's, naar minder bekende lokale druiven die vaak specifiek zijn voor één regio, en naar nieuwe jonge wijnmakers die nieuwe wegen inslaan. Kortom: naar het nieuwe Spanje.

Dynamisch

Na Italië en Frankrijk is Spanje qua productie het derde grootste wijnland ter wereld. Het teerde lang op haar historische wijntraditie, maar heeft zich de laatste decennia omgevormd tot een modern en dynamisch wijnland. Haar grote troeven zijn het zonnige en droge klimaat waarin de druiven makkelijk rijp worden, de goede bodems met veel mineralen, en een groot areaal van oude wijnstokken.

Te warm?

Bijna overal in Spanje kan wijn gemaakt worden, hoewel het uiterste zuiden langs de Middellandse Zee (vanaf Valencia) wel erg warm kan worden. Maar door er wijngaarden aan te leggen vlakbij de zee en hoog in de heuvels van het binnenland slaagt men er toch in de wijngaarden voldoende af te koelen en er verrassend evenwichtige wijnen te maken.

Ook wit

Door het overwegend warme klimaat is Spanje vooral bekend voor zijn rode wijn, maar er worden ook veel witte wijnen gemaakt, vaak van lokale druiven. Ze worden alsmaar beter, omdat wijnbouwers de wijngaarden aanleggen op koelere plekke

Cool climate?

Kan Spanje een rol spelen in de huidige trend naar cool climate wijnen? Zeer zeker. Galicië, in het noordwesten van Spanje, heeft een koeler en natter Atlantisch klimaat. Vandaar dat de Spanjaarden deze streek aanvankelijk niet geschikt vonden om er wijn te maken. Er werden wel wijndruiven geteeld, maar alleen om ze te verkopen. Daar is verandering in gekomen. Galicië heeft zich opgewerkt als een van de  boeiendste wijnstreken van Spanje. Goede wijnmakers weten immers dat je grote elegantie en finesse kan bereiken met druiven die in koele klimaten staan aangeplant (zoals in  Bourgogne). Bovendien heeft Galicië een aantal zeer interessante autochtone druiven, zoals albariño, treixadura en godello in wit, en mencía en merenzao in rood.

Geproefd en goedgekeurd

- Xavier Clua (wit en rood), Terra Alta, Catalonië - vanaf € 7,50 - wijnenpatrickjublou.be.
Uit dit minder bekende, hoogst gelegen terroir van Catalonië, vlakbij het bekendere Priorat, komen deze fijne en elegante blends van Bordelese en mediterrane druiven.

- Bodega Cerrón (wit en rood), Jumilla, Alicante - vanaf € 10,25 - start2taste.be.
Uit wijngaarden op 800 meter hoogte in deze warme zuidelijke streek, bieden deze wijnen van Spaanse en Franse druiven een verrassend hoge kwaliteit voor hun prijs.

- Tomas Cusiné (wit en rood), Costers del Segre, Catalonië - € 14,50 - wijnen-dekok.com.
Deze wijnbouwer zorgde voor een heropleving van het familiale domein, met veelgelauwerde wijnen van Spaanse en Franse druiven uit hooggelegen wijngaarden.

- Maquina & Tabla (wit en rood), Bierzo (grenzend aan Galicië) - vanaf € 14,95 - labuenavida.be.
Complexiteit, intensiteit, evenwicht en lengte van de afdronk: deze wijnen van overwegend mencía in rood, en godello in wit, hebben alle kenmerken van grote wijn.

- Verónica Ortega "Quite", Bierzo (grenzend aan Galicië) - € 15,73 - labuenavida.be.
Deze wijn van de nieuwe Spaanse topdruif mencía combineert de elegantie van bourgogne met de structuur van bordeaux: bijzonder geslaagd voor deze scherpe prijs.

- Dominio do Bibei (wit en rood), Ribeira Sacra, Galicië - vanaf € 23,95 - wijnen-dekok.com.
In dit nieuwe minerale topterroir van Spanje worden unieke wijnen van lokale druiven gemaakt, die vandaag door wijnkenners van overal ter wereld gegeerd worden.

- Javi Revert "Micalet", Valencia - € 24,62 - labuenavida.be.
Intens aromatische, complexe witte blend van malvasia met Valenciaanse druiven uit een wijngaard op 750 meter hoogte, vandaar de opmerkelijke fraîcheur in deze wijn.

 

 

 

 

 

 

 
Invoerders:
De Kok ( Lier )
La Buena Vida ( Mol )
Patrick Jublou ( Bierbeek )
Start2Taste ( Waregem )
toegevoegd op 15.05.2022