Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waarom zou je wijngaarden per fiets verkennen?

wijnnieuws

Waarom zou je wijngaarden per fiets verkennen?

 

Ik stelde mij deze vraag toen ik het recent verschenen boek "Du Pain, du Vin, du Vélo" onder ogen kreeg. Ondanks de Franse titel (een variant op de bekende reclameslogan voor  Boursinkaas) is het in het Nederlands geschreven door een zekere Ken Lambeets, een Belg van 34 jaar die in Nederland woont, en volgens de achterflap "Frankrijkkenner, wijnliefhebber en gek op fietsen". Kijk eens aan: weer een nieuwe invalshoek voor een wijnboek.

Ooit nam ik deel aan een fietstocht doorheen de wijngaarden van de Pfalz in Duitsland. Ik vertoefde toen in een internationaal gezelschap van journalisten, uitgenodigd door het Deutsches Weininstitut, die deze activiteit had georganiseerd. Dat viel goed mee, misschien omdat de fietsen elektrisch waren, wat de pittige Weinberge iets draaglijker maakte. En zoals Lambeets zelf opmerkt: "Met de fiets verplaats je je trager door het landschap, waardoor je een streek pas echt kan opnemen."

In zijn boek beperkt hij zich tot de belangrijkste wijnstreken van Frankrijk, maar dat maakt de fietstochtjes er niet minder pittig om. Tenminste als je de beste wijngaarden wil bezoeken, want die liggen op hellingen en hoogtes. Omdat de zonexpositie daar beter is, de bodem beter afwatert en de temperatuur, vooral 's nachts, koeler is zodat de druiven hun fraîcheur en finesse bewaren. Onveranderlijk komen hier de betere druiven, en dus ook de betere wijnen, vandaan. "Als je door de wijngaarden fietst, wordt de hiërarchie van de wijnstokken meteen zichtbaar", schrijft hij, en dat klopt, zoals je zelf zwoegend zal ervaren.

De auteur geeft ook tips als je een wijnboer bezoekt, zoals: "Koop alleen wat je echt wilt". Daar ben ik het volledig mee eens, maar hoe doe je dat met de fiets? Een auto blijft in dat geval toch nuttig. En dan maar hopen dat de temperatuur niet te hoog oploopt, want wijnen overleven niet lang in een hete autokoffer. Ook niet in een hete vrachtwagen trouwens: een veelvoorkomend probleem in wijntransport waarover te weinig wordt gesproken.

Voor het overige is het boek overzichtelijk ingedeeld, met handige routes en kaartjes, tips voor restaurants en hotels, portretten van wijnbouwers en basic informatie voor de wijnleek, niet voor de gevorderde liefhebber. 

Is het veiliger om met de fiets wijngaarden te verkennen in plaats van met de auto? Volgens Lambeets "houden de wijn en de fiets elkaar in evenwicht". Daar zou ik toch niet op gokken. "Spuwen, niet drinken", blijft de stelregel, ook met de fiets.

 
toegevoegd op 26.09.2021