Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is Coravin dé oplossing voor wijnliefhebbers?

wijnnieuws

Is Coravin dé oplossing voor wijnliefhebbers?

U heeft hem wellicht al eens in een restaurant gezien, al bent u dat sinds de lockdown misschien weer vergeten: de Coravin. Dat rare apparaatje waarmee de sommelier  vanuit een fles de gewenste hoeveelheid wijn in uw glas tapt. Misschien heeft u zich ook afgevraagd waarom die sommelier dat doet. Welnu, omdat hij met hetzelfde probleem zit als vele wijnliefhebbers: hoe kan ik de resterende wijn in de fles bewaren zonder dat hij oxideert?  

Oxidatie is de nachtmerrie van de wijnliefhebber: als wijn in contact komt met zuurstof, verliest hij aan kleur, geur en smaak. Vandaar dat wijnliefhebbers doorgaans iets te veel drinken dan goed voor hen is: ze willen geen restje wijn uit hun duurbetaalde en/of zeldzame fles verloren zien gaan. Dus drinken ze de fles liever leeg, dan de volgende dag opgezadeld te zitten met een geoxideerde wijn.

Enter Coravin: het wondermiddel dat dit probleem zou oplossen. Hoe werkt het? Via een holle naald die je in de kurk drijft, kan je wijn uit de fles in je glas laten lopen, en tegelijk ook beschermend Argongas in de fles spuiten om de resterende wijn af te sluiten van zuurstof. Als je de naald nadien uit de kurk trekt, sluit die kurk zich weer omdat hij elastisch is. De deels lege wijnfles kan je dan bewaren zoals een volle.  

Vermits ik al meerdere systemen heb zien passeren, die niet echt goed werkten of onhandig in gebruik waren, heb ik getwijfeld om zo'n Coravin aan te schaffen. Onlangs deed ik het toch. Om dan vast te stellen dat een oplossing met alleen voordelen niet bestaat.

Om te beginnen is de Coravin niet zo handig als hij eruit ziet: het vergt best wat oefening om hem te leren gebruiken, al kan dat ook aan mijn twee linkerhanden liggen. Vervelender vind ik dat hij niet geschikt is voor oude wijnen met bezinksel: om wijn uit de naald te laten lopen, moet je de fles bijna verticaal houden, waardoor het bezinksel doorheen de fles dwarrelt. Ten slotte zijn de bijgeleverde capsules met Argongas nogal snel leeg: volgens de fabrikant zelf al na 15 glazen van 15 cl. Na de aanschaf van het apparaat voor 199 euro, moet je dus capsules bijven kopen à rato van 18 euro per 2 stuks.

Ben ik dan ontevreden? Toch niet, de oxidatie wordt effectief tegengegaan. Maar gebruik ik hem vaak? Ach, die aloude methode is zoveel eenvoudiger: de kurk diep in de flessenhals duwen, en in mijn kelder van 15° zetten. Want ook koelte houdt oxidatie tegen.

Weet u wat eveneens helpt? Betere wijn kopen. Die oxideert minder snel dan bocht. 

 

 

 

 

 

toegevoegd op 12.03.2021