Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat vertelt kleur over een wijn?

wijnnieuws

Wat vertelt kleur over een wijn?

Het is het eerste wat je opmerkt in een wijn, en toch wordt er veel minder aandacht aan besteed dan aan geur en smaak: de kleur. Die vertelt nochtans meer over een wijn dan dat hij wit, rood of rosé is. Maar misschien wordt kleur zo vaak verwaarloosd omdat er een attribuut voor nodig is, dat je niet altijd bij de hand hebt: een witte achtergrond. Dat kan een blad papier zijn, een servet, een zakdoek, een tafellaken. Want om kleur goed te beoordelen moet je de wijn, geschonken in een helder glas, tegen zo'n witte achtergrond houden.

Eerst wil ik een misverstand uit de wereld helpen: donkergekleurde wijnen zijn niet beter dan lichtgekleurde. Rode wijn krijgt zijn kleur tijdens de gisting door de extractie van pigment uit de druivenschillen. Maar sommige druiven, zoals pinot noir, hebben minder pigment dan andere, zoals syrah. Een wijn van pinot noir zal bijgevolg lichter gekleurd en doorzichtiger zijn dan een van syrah.

Maar omdat de wijnmaker weet dat men donkergekleurde wijnen vaak als superieur aanziet, kan hij er bewust voor kiezen meer kleur te extraheren. Dat doet hij door de duur van de schilweking in het gistende sap te verlengen, de schillen vaker onder te dompelen in het sap en/of de temperatuur van het sap te verhogen.

In die schillen zitten echter ook smaakcomponenten waaronder bittere tannines, en samen met de kleur worden die ook sterker geëxtraheerd. Daardoor smaakt de wijn krachtiger, maar ook minder verfijnd en genuanceerd. Vergelijk het met thee: hoe langer je het theezakje in het water laat, hoe vaker je het onderdompelt, en hoe warmer het water is, hoe donkerder de thee kleurt. Maar wordt hij daardoor lekkerder?

Witte wijn wordt normaal zonder de schillen vergist, maar als de wijnmaker kiest voor een korte schilweking, zal de kleur geler zijn. Duurt die schilweking de hele gisting lang, dan krijg je een "orange wine". Ook rosé kan licht- of donkerroze zijn, naargelang van de tijd dat de schillen meegisten.  

Kleur geeft je ook een indicatie over de ouderdom van een wijn: helrood en paars als hij jong is, tinten van oranje en bruin na veroudering. Overigens wordt rode wijn niet donkerder, maar net lichter door rijping. Witte wijn ontwikkelt mettertijd gele, gouden en amberkleurige tinten. Is hij jong en toch goudgeel? Dan is het meer dan waarschijnlijk een zoete wijn.

Kleur op zich is dus geen signaal van kwaliteit. Wel belangrijk is dat die kleur niet dof is, maar integendeel blinkt en schittert. Daaruit kan je wel afleiden of de wijn je gelukkig of bedroefd zal maken.

 

 

 

 

 

toegevoegd op 18.10.2020