Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Champagne of crémant?

wijnnieuws

Champagne of crémant?

De vermelding crémant op een fles schuimwijn kan doen denken aan crème, en dus aan iets zoets. Maar daar heeft deze term niets mee te maken. Het is gewoon de benaming voor een schuimwijn die volgens dezelfde methode als champagne wordt gemaakt, maar buiten de regio Champagne. En dus kan crémant zowel droog (brut), halfzoet (demi-sec) als zoet (doux) zijn, net zoals champagne.

De beste methode om van witte wijn een schuimwijn te maken, is de méthode champenoise. Maar ook die term is beschermd en wordt op de flessen crémant vervangen door méthode traditionnelle. Die methode bestaat erin om aan witte wijn in de fles suiker en gist toe te voegen, waardoor een tweede gisting ontstaat. Daardoor worden koolzuurbubbels gevormd die in de fles gevangen blijven. De schuimwijn blijft dan nog een tijd liggen op zijn gistrest, waardoor de smaak en textuur verbeteren. Uiteindelijk wordt de gistrest verwijderd, en krijgt de schuimwijn zijn definitieve kurk na toevoeging van wat zoete likeur. Het is de hoeveelheid van deze likeur (de zogenaamde dosage) die bepaalt hoe droog of zoet de schuimwijn zal zijn.

Wat de methode betreft, is er dus geen verschil tussen crémant en champagne. Het verschil zit vooral in de gebruikte druiven. Om te beginnen worden die niet gekweekt in de befaamde bodem van krijt in Champagne, wat champagne doorgaans levendiger en intenser maakt dan crémant. Maar ook de druivenrassen zijn niet altijd dezelfde. Champagne wordt gemaakt van pinot noir, pinot meunier en/of chardonnay, terwijl voor een crémant ook riesling gebruikt kan worden (in Crémant d'Alsace), of chenin blanc (in Crémant de Loire), sauvignon blanc en sémillon (in Crémant de Bordeaux), poulsard en trousseau (in Crémant du Jura) en jacquère en altesse (in Crémant de Savoie).

Er is nog een verschil: crémant is doorgaans goedkoper dan champagne. Terwijl een crémant, die door een kwaliteitsbewust domein werd gemaakt, beter kan zijn dan een champagne uit een industriële fabriek.

Niet alle schuimwijnen buiten Champagne worden volgens de champagnemethode gemaakt. Als de term méthode traditionnelle (of een vertaling daarvan) niet op het etiket staat, werd wellicht de méthode Charmat gebruikt, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in een grote gesloten tank in plaats van in elke fles afzonderlijk. En indien zelfs die methode niet staat vermeld, gaat het om een witte wijn die door de inspuiting van koolzuur schuimwijn is geworden. Hoofdpijn is dan niet uitgesloten.

Invoerders:
Bulles Fines, Champagnes & Mousserende Wijnen ( Merksplas )
toegevoegd op 09.12.2018