Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ruzie rond cava

wijnnieuws

Ruzie rond cava

Kan iemand cava produceren tegen 0,99 € per fles? Dat was de prijs die Belgische invoerders van een cavaproducent aangeboden kregen. Heeft de crisis in Spanje ermee te maken? Allicht.  Maar de groeiende concurrentie onder de cavaproducenten speelt ook een rol. Cava is de laatste jaren zo gegeerd dat heel wat wijnbedrijven op deze lucratieve markt zijn gesprongen. Iets te veel bedrijven wellicht.

Voor een aantal goede cavaproducenten was deze stuntprijs de laatste druppel die de emmer deed overlopen. Het familiale bedrijf Raventós i Blanc, een familiaal wijnbedrijf sinds 20 generaties en een van de beste cavaproducenten, heeft beslist om de term cava niet langer op haar etiketten te gebruiken. Anderen zijn hen voor gegaan, en nog anderen zullen volgen. Zij willen dat er een striktere reglementering komt, onder meer over de regio waar cava gemaakt mag worden. Vandaag is de reglementering erg vaag zodat je zowel het slechtste als het beste onder de benaming "cava" aantreft.

Cava heeft in Spanje een lange weg afgelegd. Vroeger - toen de champagneproducenten nog geen wettelijke bescherming genoten - verscheen er vaak "champán' of 'xampany" op de flessen. Over de afkomst van de druiven bestond geen reglementering. Cava wordt nog altijd meestal gemaakt van de Spaanse druivenrassen macabeo, parellada en xarel.lo. Maar chardonnay en pinot noir worden - zoals in Champagne - steeds vaker gebruikt.

In 1986 werd cava eindelijk verbonden met een geografisch afgebakend gebied, maar dat omvatte zowat 160 gemeenten, 10 provincies en 6 regio's. Catalonië, en meer bepaald Penedès, is de belangrijkste en bekendste regio voor cava geworden. Maar ook op duizend kilometer daar vandaan kan er cava geproduceerd worden.

De cavaproductie is nu in handen van tien grote producenten die samen 90% van de markt bezetten. Drievierde daarvan is in handen van de giganten Codorniù en Freixenet. De rest van de markt wordt verdeeld over een 300-tal producenten.

Om toch het verschil te maken gingen enkele kleinere producenten zich toeleggen op cava van hoge kwaliteit. Maar ze kunnen op het label nergens duidelijk maken waarom hun cava beter en duurder is. De reglementering laat dat immers niet toe, zelfs niet het vermelden van de herkomst van de druiven. Vandaar dat een aantal producenten, vooral uit Catalonië, beslist heeft om uit de cava-appellatie te stappen.


Goede cava's zijn verkrijgbaar bij La Buena Vida (zie link hieronder) Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
toegevoegd op 28.12.2012