Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Provence: meer dan rosé

wijnnieuws

Provence: meer dan rosé

Wie Provence zegt, denkt aan rosé. Maar er worden ook uitstekende rode en witte wijnen gemaakt, die bij de meest ondergewaardeerde van Frankrijk horen.

Verrassend wit en rood

Het klimaat in Provence is warm, en dan denk je snel aan vurige wijnen met veel alcohol. Maar als de wijnstokken geplant worden op plekken waar het koeler is (een noordelijke helling, een hoger gelegen plateau, of vlak bij de zee), dan krijg je in wijn de ideale combinatie: de rijpe volheid van de zon, en de frisheid en finesse van de koelte.
Provençaalse wijnen hebben een eigen karakter, onder meer door het mengen van Atlantische en mediterrane druiven die in Frankrijk zelden met elkaar vermengd worden, zoals cabernet sauvignon (bekend van Bordeaux) met syrah en grenache (bekend van het Franse zuiden).

Regio's om in het oog te houden

- Provence telt een aantal piepkleine appellations met een uitzonderlijk microklimaat en kalkrijke ondergrond. Zoals Palette en Bellet.

- Ook Coteaux d'Aix-en-Provence en Les Baux-de-Provence zijn namen op het wijnetiket die op een hogere kwaliteit duiden.

- In Bandol worden prachtige wijnen van mourvèdre gemaakt, een druif die nogal stug kan zijn, maar aan de kust van de Middellandse Zee tot grote bewaarwijn leidt.

- Eveneens aan de Côte d'Azur ligt Cassis, bekend voor zijn expressieve witte wijnen.

- In het hinterland van de Côte d'Azur bevinden zich twee grote appellations: Coteaux Varois en Côtes de Provence.

Bio

Provence kent een droog kimaat, geschikt voor natuurlijke wijnbouw. Vandaar dat heel wat domeinen er overschakelen op bio en biodynamie.

TIP / Domaine de Saint Ser, Côtes de Provence, 2010 - € 11,85 - divinewines.be. Verfijnde rode wijn van een vrouwelijke wijnmaker die volgens de biodynamische principes wijnen maakt zonder chemische middelen en artificiële additieven.

Geproefd en goedgekeurd

- Domaine Belambrée, Coteaux d'Aix-en-Provence, 2015 - € 10,32 - vanhende.com

Verleidelijke witte wijn van rolle, grenache blanc, clairette en sémillon, met aroma's van exotisch fruit en honing, in balans gebracht door verfrissende zuren.

 

- Château du Galoupet, Côtes de Provence, 2014 - € 12,31 - cavesdefrance.be

Aroma's van volrijp Provençaals fruit in deze witte wijn van rolle en sémillon. De rode van dit domein is van dezelfde kwaliteit.


- Château Revelette, Coteaux d'Aix-en-Provence, 2015 - € 11,35 - wijnenpuro.be

De Duitser Peter Fischer (foto) maakt karaktervolle wijnen op zijn Provençaals domein, zoals deze rode wijn van cabernet sauvignon, syrah, grenache en carignan.

 

- Château Sainte Roseline "Lampe de Méduse", Côtes de Provence, 2014 - € 15,79 - wijnmakelaarsunie.be

Rode houtgerijpte wijn met klasse en structuur, gemaakt van syrah, cabernet sauvignon en carignan. De witte van dit domein is even goed.  

 

Invoerders:
Wijnen Puro ( Knokke-Heist )
Van Hende Wijnimport ( Gavere )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
toegevoegd op 30.07.2017