Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De ideale zomerwijn

wijnnieuws

De ideale zomerwijn

Beaujolais!? Ik zie het gezicht van menig lezer(es) verkrampen. Dat flutwijntje dat hoogstens enige verwantschap vertoont met limonade? Velen associëren deze mooie wijnstreek tussen Mâcon en Lyon onmiddellijk met het fenomeen van "beaujolais nouveau". En dus niet met wijn die op waardering van de kenner kan rekenen.

"Le beaujolais nouveau" heeft zijn wijnstreek commercieel succes opgeleverd, maar ook een nefaste invloed gehad op haar imago. Andere streken, zoals Bordeaux en Bourgogne, hebben hun imago opgebouwd met hun topwijnen. Het imago van Beaujolais daarentegen is gebaseerd op haar goedkoopste product: een wijn die al twee maanden na de oogst op de markt komt. "Le beaujolais nouveau est arrive!": het deed iedereen vergeten dat er ook andere beaujolais is.

Eén man heeft de wereld het echte potentieel van Beaujolais leren kennen: Marcel Lapierre. Hij toonde aan dat beaujolaiswijn heerlijk kan zijn: boordevol zuiver fruit, evenwichtig, goed gestructureerd, intens en geschakeerd. Helaas overleed hij in 2010. Gelukkig zet zijn zoon Mathieu verder wat zijn vader heeft verwezenlijkt.

Marcel Lapierre boekte ook commercieel succes met zijn wijnen, en dat ging in de streek niet onopgemerkt voorbij. In zijn zog ontstond een heuse beweging van wijnbouwers die de reputatie van hun streek wilden herwaarderen met "le vrai beaujolais". Die komt meestal uit een van tien appellaties, vlakbij elkaar gelegen in een heuvelachtig gebied, met veel graniet in de bodem, en beplant met oude wijnstokken: Morgon, Moulin-à-Vent, Fleurie, Brouilly, Juliénas ...

Honderd jaar geleden kostten deze "crus" van Beaujolais evenveel als de wijnen van Bourgogne. Vandaag zie je opvallend veel investeringen van Bourgondische domeinen in Beaujolais. Zelfs de koningen van de pinot noir kijken dus niet meer neer op de gamay, de druif van deze streek. Terecht: het is een verrukkelijke druif.

Goede wijnbouwers in Beaujolais:

- Mathieu Lapierre, Clos de la Roilette, Jean-Paul Brun: wijnen-dekok.com

- Domaine Chamonard, Georges Descombes: troca-vn.be

- Dominique Cornin, Richard Rottiers: oenologic.be

- Damien Cocquelet, Bruno Debize: divino.be

- Steeve Charvet, Romain Jambon, Paul-Henri Thillardon: vinarte.be

- Sylvain Fessy: cavesdefrance.be

- Michel Guignier: magnuswijnen.be

- Christophe Cordier, Domaine des Pierres, Domaine Lathuilière: wijnmakelaarsunie.be

 

Invoerders:
De Kok ( Lier )
Troca Vins Naturels ( Oostnieuwkerke )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
Divino ( Dendermonde )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
Magnus ( Kontich )
toegevoegd op 20.06.2015