Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Oogst 2013 derde belangrijkste in geschiedenis van Zuid-Afrikaanse wijnbouw

wijnnieuws

Oogst 2013 derde belangrijkste in geschiedenis van Zuid-Afrikaanse wijnbouw


Volgens de gegevens van "Wines of South Africa" (WOSA) heeft men in Zuid-Afrika dit jaar 1,38 miljoen ton druiven geoogst. Daarmee is 2013 de derde belangrijkste oogst uit de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, na 2012 en het recordjaar 2008.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijnregio's in de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie. De informatie werd ons aangeleverd door de grootste gespecialiseerde invoerder van Zuid-Afrikaanse wijnen in ons land, Kaapwijn Import De Leeuw.

De vruchtbare Breederivier Vallei is omringd door bergen en is de grootste wijnproducerende regio in de Westkaap. De naam werd afgeleid van de Breede Rivier die met zijn lengte van 310 kilometer een van de belangrijkste rivieren is in de Westkaap. Gevoed door de waterstromen uit de bergen vormt de Breede Rivier een waterbron voor de wijngaarden in dit warme en droge gebied met zanderige maar vruchtbare bodems. De Indische Oceaan zorgt 's nachts voor een koele bries die over de wijngaarden blaast. Dit gebied is de thuisbasis van een 30-tal wijnhuizen en strekt zich uit van Gouda in het westen en McGregor in het zuiden, tot Montagu in het oosten en de Karoo in het noorden.

De Coastal Region is de meest bekende wijnstreek van Zuid Afrika. Het bestaat uit beroemde districten als Constantia, Durbanville, Paarl,  Stellenbosch, Swartland en Tulbagh. Binnen deze regio liggen belangrijke subgebieden zoals Constantia en Franschhoek. Het mediterrane klimaat zorgt in dit gebied voor uitstekende omstandigheden en bevordert de druiventeelt. Het is er zonnig en warm, maar zelden extreem.  De oceaan brengt verkoeling en regenbuien zorgen geregeld voor de nodige irrigatie. In de rest van het land is het vaak te warm voor wijnbouw. De eerste echte kwaliteitswijnen uit de streek waren versterkte zoete wijnen: witte port en sherry. De productie hiervan begon halverwege de 17e eeuw.

 Constantia met zijn alom bekende Constantia vallei is vanuit historisch perspectief een belangrijke wijnregio die nog steeds kwaliteitsvolle witte wijnen voortbrengt.  Uit deze streek komt de dessertwijn die in de 19e eeuw zo populair was. Er zijn vijf estates (Buitenverwachting, Constantia Uitsig, Klein Constantia, Groot Constantia en Steenberg) die alle vijf uitstekende wijnen maken. De wijngaarden liggen tegen de hellingen van de Constantia-berg, een uitloper van de Tafelberg, met aan de andere zijde Kaapstad aan zijn voet. De wijnstokken profiteren van de schaduw van de 600 meter hoge berg in de middag en van de koele zeewind uit False baai. Er is voldoende neerslag zodat irrigatie niet nodig is. Met name de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Muscat de Frontignan gedijen in dit kleine wijngebied uitstekend. Verder vinden we er ook kwaliteitswijnen van Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Pinotage, Semillon en Shiraz.

Klein Karoo is het verst van de Kaap afgelegen. De meeste wijngaarden liggen in de nauwe riviervallei, tussen de bergketens Outeniqua, Langeberg en Swartland. Hoewel Klein Karoo voornamelijk brandy en versterkte wijnen produceert, worden er steeds meer natuurlijke wijnen geïntroduceerd. De oogstopbrengsten zijn relatief laag. Er heerst een extreem klimaat met warme zomers, weinig regenval en koude winters. Er is voldoende water voor irrigatie aanwezig in dit uitgestrekte gebied.

Het wijngebied Olifantsrivier strekt zich uit van Citrusdal in het zuiden tot Lutzville in het noorden. Deze streek wordt in het westen en het oosten begrensd door respectievelijk de Westkust en het Cedergebergte. De wijngaarden liggen langs de Olifantsrivier over een lengte van ruim 150 kilometer. De zomers zijn er relatief warm en er valt weinig regen. De bodem varieert van zandgrond tot rode klei.

Overberg ligt tussen het Hottentotten-gebergte en de zuidkust aan de Atlantische Oceaan. Het is het zuidelijkste en koelste wijngebied. Letterlijk betekent Overberg "over de bergen". In Overberg ligt Kaap Agulhas, de zuidelijkste punt van Zuid-Afrika,. Het koele zeeklimaat en het relatief lage aantal zonuren door de directe nabijheid van de bergen, zorgen voor een late rijping van de druiven met een beperkte oogstopbrengst als gevolg. Het gebied omvat de twee bekende koele subregio's Elgin en Walker Bay. Vooral Chardonnay, Pinot Noir, Pinotage en Sauvignon Blanc gedijen hier uitstekend. Zij produceren elegante, klassieke en karaktervolle kwaliteitswijnen.

Paarl dankt zijn benaming aan de reusachtige ronde rotsen, ‘Parel’ genaamd, die rondom de stad glimmen na een regenbui. Paarl ligt op amper 50 km van Kaapstad en is één van de belangrijkste wijnproducerende regio’s met de meest prestigieuze wijnproducenten en meest progressieve coöperaties. Een typisch Mediterraan klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 21°C maakt dit een geschikter gebied voor rood dan wit. De jaarlijkse neerslag is voldoende om alleen in extreme omstandigheden irrigatie toe te passen. Men verbouwt er een grote verscheidenheid aan druiven, waarvan Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Pinotage en Sauvignon blanc het meeste potentieel bezitten.

Het district Robertson, op ongeveer 120 km ten oosten van Kaapstad, is gelegen in de Breederivier Vallei. Het klimaat is er zeer warm en droog. De schaarse regenval maakt irrigatie vanuit de Breederivier vaak noodzakelijk. De zuidoostelijke bries van de Indische Oceaan zorgt ’s nachts voor de noodzakelijke koelte in de wijngaarden.

Stellenbosch, de tweede oudste stad van Zuid-Afrika, vormt het centrum van de Kaapse wijngebieden. Vier bergketens vormen een indrukwekkende achtergrond. Dit wijngebied vertegenwoordigt vijftien procent van Zuid-Afrika's totale wijnaanplant. Het district herbergt de meeste topdomeinen. Er zijn verschillende subregio’s en de geologische bodem is er complex. De granietgronden in het oosten zijn in het bijzonder geschikt voor de productie van fijne rode wijnen, terwijl de zandstenen bodems in het westen het beste geschikt zijn voor witte druivenrassen. Temperaturen lopen hoog op in de zomermaanden, maar de wind krijgt van over zee vrij spel om de wijngaarden af te koelen. Het wijngebied produceert prachtige wijnen van bijna alle edele druivenrassen zoals Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinotage, Sauvignon Blanc en Shiraz. Stellenbosch is vooral bekend om de hoge kwaliteit van zijn rode blends, waarvan de meeste gerijpt zijn op eikenhout.

Swartland is gelegen in de Coastal Region en is het noordelijkste wijngebied van de kuststreek. De neerslag is er zeer licht, zodat irrigatie van de wijnarealen meestal nodig is. Swartland heeft een zeer afwisselende bodemsamenstelling: zowel graniet, leisteen als zandsteen komen voor. Het klimaat is warm en droog. De oogstopbrengst in Swartland is de laagste van Zuid-Afrika, de kwaliteit is uitstekend. De druiven zijn kleiner dan elders, maar hebben een hoge fruitconcentratie en rijke aroma's. Swartland staat met name bekend om zijn diepgekleurde rode wijnen met een rijk fruitig bouquet en zijn zeer mooie portwijnen.

Ten noorden van Paarl vinden we het kleine wijndistrict Tulbagh. Het plaatsje Tulbagh is schitterend gelegen in een vallei geheel omgeven door bergen.

Walker Bay ligt in het grote Overberg-gebied aan de koele Whale Coast ten zuiden van Kaapstad, en heeft een paar wijnproducenten die in dit koele klimaat stijlvolle chardonnay, pinot noir en sauvignon blanc wijnen maken. Verschillende bedrijven uit Paarl en Stellenbosch betrekken hun druiven uit de Walker Bay regio. De wijngaarden van Elgin (vooral bekend om zijn appelteelt)  zijn omgeven door hoge bergen zodat ze de wind van de zee, die voor een natuurlijke afkoeling zorgt, goed kunnen opvangen. Daarnaast liggen ze op vrij grote hoogte van gemiddeld 400 tot 500 meter met een steenachtige bodem, die genoeg klei en leem bevat om het water vast te houden.

Het wijndistrict Worcester ligt in de Breederivier Vallei en is aan drie zijden omgeven door bergketens. Deze streek levert jaarlijks bijna een vierde van Zuid-Afrika´s totale druivenproductie. Vele druiven worden er traditioneel gebruikt voor de productie van brandewijn. Men produceert er voornamelijk Chenin Blanc wijnen, alhoewel men steeds meer nobele druivenrassen zoals Chardonnay aanplant.De samenstelling van de bodem (kalk, klei en zand) alsook de microklimaten in de diverse riviervalleien verschillen aanzienlijk van elkaar. Het klimaat is er voornamelijk warm met veel vroege ochtendmist.

Invoerders:
Kaapwijn Import De Leeuw ( Kampenhout )
toegevoegd op 03.08.2013