Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnrestaurant/bar/winkel Lemonnier

Lemonnier

Vader en zoon die samen in de keuken staan: je komt het niet zo vaak meer tegen in deze moderne tijden. Maar in het dorpje Lavaux-Sainte-Anne, dertig kilometer ten zuiden van Dinant, zijn die tijden nog niet aangebroken. Eric Martin (58) studeerde rechten maar merkte dat hij meer plezier zou vinden in koken dan in pleiten. Hij hielp al mee in de keuken van de taverne die zijn vader uitbaatte in het jachtpaviljoen van het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne, en toen hij dat paviljoen tien jaar geleden kon kopen, verbouwde hij het tot een restaurant met hotelkamers. En zoals hijzelf bij zijn vader begon in de keuken, werkt zijn zoon Tristan (33) nu ook bij hem.

Ik volg Eric Martin al van toen Tristan zich nog bescheiden achter de potten en pannen verschool. Het restaurant werd recent vernieuwd, een perfect alibi om nog eens terug te gaan, nu de zoon meer op de voorgrond treedt. Het diner als avondvullend ritueel - een idee dat in deze moderne tijden onder druk staat - wordt hier nog enthousiast aangehangen: bijna vier uur zou het duren, en dan nam ik niet eens het langste menu (4 en 6 gangen voor 58 en 82 euro, lunch in 3 gangen voor € 38). Maar het verveelde mij minder dan wat alle televisiezenders samen mij elke avond voorschotelen. 

Het voorprogramma brengt mij meteen op de punt van mijn stoel, met een huischampagne van een niveau dat je zelden aantreft in restaurants: een niet aangezoete grand cru van Arnaud Bagnost (€ 13,5 per glas). De wijnkaart, en de wijnen per glas, zijn gericht op de meerwaardezoekers onder de wijnliefhebbers.

Is perfectie niet van deze wereld? Ik begin eraan te twijfelen: bovenop een kleine, dikke moot tarbot, gegaard met de precisie van een Zwitsers uurwerk, ligt een tartaar van rauwe garnaal, het geheel overgoten met een bouillon van tuinboon, venkel en rabarber. Alle kenmerken van de keuken van de Martins zitten erin vervat: puur en gezond, licht en verfijnd,  altijd delicaat gekruid zodat de smaak van de ingrediënten intact blijft.

Forel op de barbecue, met morieljes en witte asperge, is zo mogelijk nog puurder, alleen een espuma van boter en jus van morieljes brengt wat smeuïgheid, daaronder ligt, bij wijze van surprise, een quenelle van forel.

Een hoofdgerecht dat het elan van zo'n verrukkelijk voorspel niet breekt, is zeldzaam. Maar het bestaat: zijdezachte ravioli, gevuld met ossenstaart, gedrenkt in een consommé die smaakintensiteit met subtiliteit combineert, en vergezeld van een met rozemarijn geparfumeerde macédoine van knapperige erwt, wortel, selder en paddenstoel.

Na een handvol aardbeien, eenvoudig opgefrist door sorbet van venkel, en opgepept met slierten van gekonfijte venkel, kan ik alleen maar zuchten en besluiten: voor zo'n maaltijd zit ik graag urenlang op meer dan honderd kilometer van mijn tv-scherm.

 

 


Gegevens
Lemonnier
rue Baronne Lemonnier 82
5580 Lavaux-Sainte-Anne
tel. 084/38.88.83
www.lemonnier.be