Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnrestaurant/bar/winkel Damier

Damier

Restaurants in een hotel zijn niet mijn favoriete biotoop. Meestal ontbreekt het ze aan bezieling, ook in het bord. Maar Yvan Vindevogel en zijn echtgenote Catherine Debal zijn mensen met een plan. Niet alleen willen zij de rijke historie van het hotel Damier in Kortrijk laten herleven, ze willen ook van het restaurant een plek maken waar niet alleen hotelgasten naartoe komen.

Daartoe plukten ze in Table d'Amis, het beste restaurant van Kortrijk en omgeving, de souschef weg, Martijn Defauw. Die pakte meteen sterk uit in het eerste voorgerecht van het scherp geprijsde menu van vier gangen: gemarineerde makreel met gefermenteerde witte kool en ziltige oestercrème.

Met het tweede voorgerecht toonde de kok karakter en lef: een combinatie van geglaceerde kreeft met gemarineerde en gerookte rode biet en compote van zereshk, een pittig zure rode bes uit Iran.

Het talent van Defauw viel alweer op in de gelakte nek van het Ibericovarken, verrukkelijk in smaak en in textuur, met butternutpompoen, opgelegde ui en een kroketje van chorizo.

Het overkomt mij zelden dat ik een nagerecht uitroep tot het hoogtepunt van een menu. Misschien omdat ik geen zoetekauw ben, maar ook omdat koks zelden hetzelfde niveau halen in het hartige en zoete register. In een maagdelijk wit bord lag een even maagdelijk witte bol, geheel samengesteld uit basmatirijst geparfumeerd met Aziatisch pandanblad. De rijst was echter verwerkt tot verschillende gelaagde lichte en luchtige structuren, van sorbet en mousse over pap naar krokant: ronduit schitterend.

Martijn Defauw is ontegensprekelijk een talent. In combinatie met de lage prijzen kom je hier met het goede gevoel buiten dat men zijn best heeft gedaan voor jou. Op zich al iets wat je in een hotelrestaurant zelden overkomt.

 

 


Gegevens
Damier
Grote Markt 41
8500 Kortrijk
tel. 056/22.15.47
www.hoteldamier.be