Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediƫnten en gerechten

Algemeen: groenten en wijn


Groente in een gerecht is zelden zo dominant dat de wijnkeuze hierop gebaseerd moet worden.
Toch spelen groenten een steeds belangrijker rol in bereidingen, en daarom kan het in bepaalde bereidingen nodig zijn om de wijnkeuze toch aan te passen.
In vegetarische gerechten spelen groenten uiteraard wel de hoofdrol, wat bepalend is voor de wijnkeuze.

Er zijn zoveel groenten, en zoveel mogelijke bereidingen ervan, dat het ondoenbaar is om voor elke groente apart een passende wijn voor te stellen.
Daarom is het nuttig enkele algemene regels in acht te nemen.
Ik heb daarvoor de groenten ingedeeld in 3 grote groepen.

1) Bladgroenten en lentegroenten: rauw, fris, krokant.
Hier passen lichte wijnen bij.
In wit: sauvignon blanc, pinot blanc, riesling "kabinett"
In rood: gamay, jonge pinot noir, jonge cabernet franc, zweigelt (Oostenrijk)

(2) Gekookte en gestoomde groenten.
Hier passen rondere en vollere wijnen bij.
In wit: chenin blanc, pinot gris, jonge chardonnay
In rood: blaufränkisch (Oostenrijk), carmenère (Chili), Côtes du Rhône Villages

(3) Peulvruchten en wintergroenten: gebakken, gestoofd, aards
Hier passen volle en krachtige wijnen bij.
In wit: chardonnay, viognier, verdicchio
In rood: pinot noir, cabernet sauvignon/merlot, sangiovese, tempranillo