Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Domaine Trapet

wijntips

Domaine Trapet

Frankrijk , Bourgogne

Jean-Louis Trapet is de zoon van de beroemde Jean Trapet uit Gevrey-Chambertin.
Hij is een van die wijnbouwers die de wijnbouwtechnieken van zijn voorvaders resoluut veranderde om het terroir van Bourgogne te herwaarderen.
Zo is hij een aanhanger geworden van de biodynamische wijnbouw.
"Vroeger was de grond voor de wijnbouwers alleen maar een middel om wijnstokken te kweken", vertelt hij, "Terwijl de grond de essentie is."

Hij maakt een prachtige vergelijking tussen de evolutie van de wijnstok en deze van de wijn: "De wijnstok begint bij de wortel, en gaat dan via de bloem naar het fruit. De wijn in de fles volgt het omgekeerde traject: eerst de aroma's van fruit, dan komen bloemige aroma's, en ten slotte gaat wijn opnieuw smaken en geuren naar de grond. De wijn vertrekt dus van de aarde, en keert er naar terug."

Daarom vindt de biodynamie het respect voor de grond zo belangrijk. In plaats van de ziektes jaarlijks te bestrijden, wil hij de immuniteit van de wijnstok versterken. Hij vergelijkt het met de homeopatische geneeskunde.
De biodynamisten huldigen ook het principe van de non-interventie: "De wijnstok en de wijn leiden hun eigen leven. Wij grijpen niet in. Wij begeleiden alleen maar."

Niet iedereen gelooft in deze methode, maar in elk geval zijn de resultaten in het glas schitterend: Jean-Louis Trapet is zonder twijfel een van de allergrootste wijnbouwers van Bourgogne.


Invoerders:
Wijnmakelaarsunie ( Diepenbeek )
Gegevens domein
Domaine Trapet