Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Gustave Lorentz

wijntips

Gustave Lorentz

Frankrijk , Elzas

De Elzas is om meer dan één reden een uitzonderlijke wijnstreek. Zo worden de wijnen er niet ingedeeld volgens hun plaats van herkomst, maar volgens de druif waarvan ze gemaakt worden: riesling, pinot gris, gewürztraminer, om maar meteen de beste drie te noemen. Al kan ook een pinot blanc of sylvaner, in de handen van een goede wijnbouwer, schitterend uit de hoek komen.

Maar de Elzas is ook zo uitzonderlijk omdat ... monsieur Gustave er woonde. Ik ben in Frankrijk al bij vele wijnbouwers op bezoek geweest, maar nergens werd ik zo genereus en enthousiast ontvangen als op het wijngoed van Gustave Lorentz. Vandaag wordt het domein geleid door zijn zoon Georges. Maar niemand was zo kleurrijk als monsieur Gustave.

De wijnen van Gustave Lorentz leerde ik kennen in de Winstub du Sommelier in Bergheim, een pretentieloze herberg die toen nog uitgebaat werd door de voormalige sommelier van het driesterrenrestaurant L'Auberge de L'Il. Hij legde zich toe op een eenvoudige maar verrukkelijke keuken. Zijn (handgeschreven!) wijnkaart was een parel: een indrukwekkend overzicht van de beste wijnen van de Elzas, in vele tientallen jaargangen. Zo'n wijnkaart ben ik sindsdien nooit meer tegengekomen.

"Je vous conseille un Pinot Gris Vendanges Tardives 1987 de monsieur Gustave Lorentz", fluisterde hij, nadat ik een "foie gras fait maison" had besteld.
De wijn die hij mij toen inschonk, zal voor eeuwig in mijn smaakpapillen gegrift staan: het was een overweldigende en bijna bedwelmende ervaring, die bovendien op weergaloze wijze harmonieerde met de ganzelever.
"Où habite monsieur Lorentz?" was het enige dat ik kon uitbrengen.

De volgende dag stond ik er, in een steegje in Bergheim dat eindigt op een groene ijzeren poort waarachter zich het erf van de Lorentz familie bevindt.
Ik belde aan, een jonge man deed open, ik legde uit hoe en waarom ik hier terecht gekomen was.
De jonge medewerker knikte meteen begrijpend, draaide zich om en schalde over het erf: "Monsieur Gustaaaaave!"

Een deur ging open, in de verte verscheen een rood bolletje. Daar bleek bij nader toezien monsieur Gustave aan vast te hangen, aan een voorbeeldig exemplaar van wat de volksmond een "wijnneus" pleegt te noemen. Met galmende begroetingen kwam hij het erf op.

Waarom hij die neus had, werd meteen duidelijk toen monsieur Gustave zo ongeveer zijn hele gamma wijnen klaarzette en een eerste proefglas inschonk. Terwijl ik als een volleerd proever de wijn netjes uitspuwde in de gootsteen, dronk monsieur Gustave zijn glas gewoon leeg.
"On ne crache pas un vin pareil", legde hij uit.

Dat had zo zijn gevolgen voor het verdere verloop van de proeverij, want ik durfde natuurlijk geen druppel meer uitspuwen. En monsieur Gustave werd alsmaar lyrischer over zijn wijnen en wijngaarden en dus moest ik déze fles absoluut nog eens proeven en dàt mocht ik zeker niet missen en ik kreeg nog een paar flessen Crémant d'Alsace mee voor mijn vrouw en kinderen en neven en nichten want die moesten toch ook eens iets geproefd hebben van Gustave Lorentz, non?

In diep euforische stemming verliet ik het erf. Gelukkig heb je van goede wijnen de volgende dag geen hoofdpijn.

 


Invoerders:
Wijnmakelaarsunie ( Diepenbeek )
Gegevens domein
Gustave Lorentz