Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Marie-Courtin

wijntips

Marie-Courtin

Frankrijk , Champagne

Ik proefde deze champagne in Troyes, in de rumoerige eetkroeg Aux Crieurs de Vin, waar je niet alleen van een sublieme terroirkeuken, maar ook van een formidabele wijnkaart kan genieten.

De jonge enthousiaste eigenaar leerde mij Marie-Courtin kennen. "Van een jonge wijnbouwster die nog maar net bezig is", zei hij. Als fervent champagneliefhebber ben ik al gewend aan memorabele momenten van parelend genot, maar dit verlegde weer de grens: ik was verrukt, verbluft, weg van de wereld.

Lange tijd heb ik gedacht dat Marie-Courtin de naam van de wijnbouwster is. Maar zij heet Dominique Moreau. Marie Courtin is de naam van haar grootmoeder, een vrouw die - zoals ze zelf zegt - "verbonden was met de natuur en mij nog elke dag inspireert".

Dominique Moreau vatte het plan op om in de Côte des Bar, deze weinig bekende champagnestreek op 100 kilometer van de streek tussen Reims en Epernay, champagnes te maken van één enkele wijngaard, één enkele druif, en één enkele jaargang. Dat druist volkomen in tegen de traditie in Champagne die er net in bestaat om wijngaarden, druiven en jaargangen door elkaar te mengen, zodat de huisstijl jaar in jaar uit zoveel mogelijk dezelfde blijft. Maar Dominique Moreau wilde geen merkproduct, ze wilde een geheel eigen creatie, een terroirchampagne.

Bijgevolg gebruikt ze alleen pinot noir, de druif die in de Côte des Bar het best gedijt, door de zuidelijke ligging. De prestigieuze champagnehuizen van Reims en Epernay kijken wat neer op deze streek, maar ze komen hier wel hun pinot noirs kopen. Ze zeggen het alleen niet luidop.

Haar wijngaard ligt op een helling, oostelijk en zuidoostelijk georiënteerd, wat de eclatante fraîcheur van haar champagnes verklaart. De kalk in de bodem zorgt voor expressief-minerale toetsen. De wijnstokken zijn 35 tot 40 jaar oud, geen klonen maar individuen, geselecteerd vanuit het beste plantmateriaal uit de eigen wijngaard. Die wordt bewerkt volgens biodynamische principes, wat inhoudt dat een ecosysteem wordt nagestreefd dat zich zonder chemicaliën kan beschermen tegen het onheil dat een wijnstok kan overkomen. Ook in de kelder worden artificiële toevoegingen geweerd, haar champagnes zijn dan ook "extra brut", met minimale aanzoeting.

Eigenlijk doet Dominique Moreau alles wat in Champagne meestal niet wordt gedaan. En alles waar ik van hou.


Invoerders:
Gegevens domein
Marie-Courtin