Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Louis Roederer

wijntips

Louis Roederer

Frankrijk , Champagne

Ruim 200 jaar na de stichting van Louis Roederer leidt Frédéric Rouzaud het nog altijd familiale bedrijf. Hij is de achterkleinzoon van de schoondochter van Léonie Olry-Roederer, de dochter van Louis Roederer. Die had het champagnehuis geërfd van zijn oom Nicolas Schreider, die het gekocht had van ene Dubois, die het bedrijf in Reims had opgericht in 1776.

Al in de negentiende eeuw verkocht dit huis 2,5 miljoen flessen champagne per jaar, vooral aan de Russische adel. Op zeker ogenblik vroeg tsaar Alexander II om een speciale cuvée voor hem te creëren: het werd de eerste luxecuvée ooit in Champagne, onder de naam Cristal, in 1876. Die bestaat nog altijd.

Zowel de merknamen als de familie hebben de tijd getrotseerd, en dat is in Champagne zeldzaam geworden. Vele huizen zijn in handen gekomen van beursgenoteerde groepen zoals LVMH, Pernod Ricard en Rémy Cointreau. Het verschil in sfeer en mentaliteit tussen een familiaal huis en een onderdeel van zo'n groep is enorm. De fierheid, motivatie en persoonlijke betrokkenheid zijn zoveel groter in een familiaal bedrijf, en dat heeft zijn weerslag op de kwaliteit van het product: niet voor niets vind je in familiale bedrijven de allerbeste champagnes.

Dat houdt een commerciële dynamiek niet tegen, Louis Roederer is daar een voorbeeld van. De vader van Frédéric Rouzaud wilde niet van één markt afhankelijk zijn, en vooral niet van de druivenaankoop in Champagne. Daarin was hij zeer vooruitziend, want de achillespees van de meeste champagnehuizen is vandaag de bevoorrading: hoe aan voldoende druiven te geraken tegen een redelijke prijs. Maar met 214 hectare eigen wijngaarden dekt Louis Roederer 70% van zijn behoefte aan druiven, een hoog percentage voor deze streek. Vader Rouzaud ging nog verder: hij richtte in 1980 Roederer Estate op in de koele Anderson Valley in Californië. Een Fransman die champagne (sorry, schuimwijn) ging maken in de Verenigde Staten: dat was ongezien. Vandaag hebben vele champagnehuizen zijn voorbeeld gevolgd. In 1990 kocht hij het portohuis Ramos Pinto, vervolgens Haut-Beauséjour en Château de Pez in Saint-Estèphe, en het champagnehuis Deutz (waaronder ook het handelshuis Delas van de noordelijke Côtes du Rhône ressorteert). Zoon Frédéric zette de expansiestrategie verder: in 2004 kocht hij Domaines Ott uit Provence (200 hectare wijngaard), en in 2006 de beroemde grand cru classé Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande in Pauillac.


Invoerders:
Gegevens domein
Louis Roederer