Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bollinger

wijntips

Bollinger

Frankrijk , Champagne

Een champagnehuis dat nooit teleurstelt, is Bollinger. De kwaliteit is constant op het appel. En ja, dit huis is nog altijd in handen van de familie. De operationele leiding ligt wel in handen van een externe manager: Jérôme Philipon, een man met een carrière in sales and marketing bij Nestlé en Coca-Cola. Hij nam het roer over van Ghislain de Montgolfier, achterachterkleinzoon van Jacques Bollinger die het bedrijf stichtte in 1829.

Bollinger heeft geen topcuvée verbonden aan een historische figuur, zoals heel wat champagnehuizen doen. Maar in 1961 werd een uniek concept gecreëerd: de R.D. (récemment dégorgé). Het gaat om een millésimé (champagne van één oogstjaar) die na de tweede gisting in de fles een uitzonderlijk lange periode in de kelders rijpt (van 8 tot 25 jaar). Pas nadien, en slechts kort vòòr de verkoop, wordt hij "gedégorgeerd" (ontdaan van zijn bezinksel), zodat je het kenmerk van echt grote champagne krijgt: een aromatische complexiteit en fijne romigheid door de lange rijping, gecombineerd met de frisheid en levendigheid van de recente "dégorgement".

Niet verwonderlijk dat Madame Lily Bollinger (echtgenote van de kleinzoon van de stichter) deze legendarische uitspraak deed, waarmee Bollinger nog altijd graag uitpakt: "Ik drink onze champagne wanneer ik me gelukkig voel en als ik triest ben. Soms drink ik hem alleen, in gezelschap altijd. Als ik geen honger heb, kan hij mijn appetijt opwekken. Maar ik drink hem ook graag als ik eet. Anders raak ik hem nooit aan, behalve wanneer ik dorst heb."

 

 


Invoerders:
Divine Wines Brussel ( Brussel )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
Gegevens domein
Bollinger