Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Susana Balbo Wines

wijntips

Susana Balbo Wines

ArgentiniŽ

Het toonaangevende internationale vakblad van de wijnindustrie, The Drinks Business, verkoos een Argentijnse vrouw tot Winemaker of the Year 2015. Susana Balbo was drie keer voorzitter van Wines of Argentina, de vereniging die de Argentijnse wijnbouw in de wereld promoot en haar belangen verdedigt. Daarnaast is ze politiek actief in de provincie Mendoza, de belangrijkste wijnstreek van Argentinië. Ze zet zich daarbij in voor de wijnindustrie die 11% uitmaakt van het Argentijnse BBP, 100.000 mensen rechtstreeks te werk stelt, en nog eens een bijkomende 200.000 onrechtstreeks. Op een bevolking van 1,5 miljoen inwoners is de wijnsector dus bijzonder belangrijk in Mendoza.  

Susana Balbo richtte haar eigen wijndomein op in 1999, het jaar waarin de Argentijnse economie in een diepe crisis verzeild raakte. Voor het wijnland Argentinië kwam het moment zeer ongelegen, net nu het internationaal faam aan het verwerven was met steeds betere wijnen, onder meer van de malbecdruif. Wijnbedrijven die veel exporteerden, zaten op rozen omdat hun wijnen goedkoper werden en zij buitenlandse deviezen bleven ontvangen. Maar de meeste Argentijnse wijnbedrijven waren gericht op de binnenlandse markt, en raakten in de problemen.

Ondanks deze moeilijke omstandigheden slaagde Susana Balbo erin om haar domein uit te bouwen tot een van de meest gereputeerde domeinen in Argentinië. De wijnsector lijkt zich nu hersteld te hebben. Argentinië is vandaag de vijfde grootste wijnproducent en zevende grootste wijnconsument ter wereld.

"Maar dat betekent niet dat alle problemen opgelost zijn", zegt Balbo, "De inflatie is een groot probleem en slokt alle winst van de wijndomeinen op. Daarnaast hebben we nood aan een duurzame aanpak van de watervoorziening in de wijnbouw, die cruciaal is voor de toekomst."

Deze eerste gediplomeerde wijnmaakster werd in Argentinië een begrip en blijft zich inzetten voor de Argentijnse wijnbouw. De topflessen van haar domein dragen haar naam, Susana Balbo, maar u kan zich evengoed aan diepe, geconcentreerde, contemplatieve wijn verwachten bij de Ben Marco-reeks. De Anubis en Crios zijn eigenzinnige smaakbommen voor het doordeweekse glas. 


Invoerders:
Kaapwijn Import De Leeuw ( Kampenhout )
Gegevens domein
Susana Balbo Wines
www.susanabalbowines.com.ar