Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

La Rioja Alta

wijntips

La Rioja Alta

Spanje , Rioja

In een tijd waarin wijnen meer en meer gestandaardiseerd worden en volgens dezelfde industriële en technologische methodes worden gemaakt, is het voor de wijnliefhebber een verademing dat er nog domeinen bestaan die bij de traditie zweren. La Rioja Alta in Spanje is zo'n domein.

Hier wordt Rioja nog gemaakt op een manier die vele "moderne" domeinen verlaten hebben. Waar finesse, schakering en fluweligheid de voorrang krijgen op concentratie en kracht. En waar traagheid nog gekoesterd wordt als een noodzakelijke factor in het wijnmaken. Traagheid in de gisting, in de vatrijping, en vervolgens ook nog eens in de fles. La Rioja Alta brengt zijn wijnen pas vele jaren na het oogstjaar op de markt, later dan de meeste andere domeinen. Voor de topwijnen uit het gamma kan dat zelfs tot vijftien jaar duren. Maar wat een genot heb je dan in de fles, het genot van een volmaakt harmonische, afgerijpte en complexe wijn. Waarvan je meteen kan genieten, maar die je ook nog jaren kan laten liggen. Want La Rioja Alta mikt niet op snelle consumptie, integendeel. Hier krijgt de tijd nog de tijd.

La Rioja Alta ontstond in 1890 en is altijd de waarden uit haar roemrijke verleden blijven koesteren. Zo is het domein niet bezweken voor de mode om ook in Spanje 100% Franse eik te gebruiken voor de vatrijping, het bleef koppig vasthouden aan de oude Spaanse traditie van Amerikaanse eik. Net zoals aan de gewoonte om lokale druivenrassen als graciano en mazuelo toe te voegen aan de tempranillo.
Maar tegelijk is het domein erin geslaagd om de "stoffigheid" van sommige historische domeinen te vermijden, door onder meer een meticuleuze aandacht voor netheid en hygiëne, en door gebruik te maken van de evolutie van de wijntechnologie zonder de traditie overboord te gooien. Dat streven naar evenwicht (een belangrijke eigenschap in het wijnmaken) leidt tot de typische "old school" Riojawijn van vroeger, maar zonder de fouten uit het verleden.

Joris Peeters, die Vinoble leidt samen met zijn zus, was al vele jaren een fan van de wijnen van La Rioja Alta, en deed er alles aan om dit domein te mogen vertegenwoordigen in ons land. Het is hem uiteindelijk gelukt en hij is er - terecht - fier op. Het is tegelijk verheugend nieuws voor de vele wijnliefhebbers in ons land, want geraffineerde wijnen zoals die van La Rioja Alta worden zeldzaam.

La Rioja Alta heeft in de loop van de tijd ook andere domeinen overgenomen en in de groep geïntegreerd. Vinoble voert het hele gamma in: de vijf wijnen van La Rioja Alta, alsook die van Torre de Oña (een domein uit Rioja dat in 1995 werd overgenomen), Aster (hun domein in Ribera del Duero) en Lagar de Cervera (hun witte wijn van albariño uit Rias Baixas in Galicië).


Invoerders:
Vinoble ( Lille )
Gegevens domein
La Rioja Alta