Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ch‚teau Haut-Bailly

wijntips

Ch‚teau Haut-Bailly

Frankrijk , Bordeaux

 "Château Haut-Bailly is niet in onze familie gebleven", zegt Véronique Sanders, "Maar onze familie is wel in Château Haut-Bailly gebleven."  

Die woorden vatten heel goed de situatie samen die ontstond na de verkoop van dit gerenommeerde Bordelese wijnkasteel. Sinds 1955 was het in handen van de familie Sanders, een familie met Belgische wortels. Decennialang maakte zij wijnen met een opmerkelijk constante kwaliteit en een eigen elegante stijl. Maar in 1998 verkocht haar grootvader Jean Sanders – bij gebrek aan opvolging - het domein aan een Amerikaans bankier, Robert Wilmers. Dat betekende normaal het einde van een succesrijke wijndynastie.

Maar dat was buiten kleindochter Véronique Sanders gerekend, toen 29 jaar. Zij had de wijnmicrobe van haar grootvader geërfd, en stelde Robert Wilmers voor om de leiding van het wijnkasteel in handen te nemen. Commercieel zou dat een goede zaak zijn, zo argumenteerde zij, want op die manier worden de historische familiale wortels van het domein bewaard. De Amerikaan ging op haar voorstel in.

In de streek werd dit met argusogen gevolgd. Een vrouw aan het hoofd van een château, dat is in het fiere mannelijke Bordeaux niet gebruikelijk. Maar Véronique liet zich niet imponeren en slaagde erin een reeks prachtige jaargangen af te leveren, waarin de gekende zacht-elegante stijl van Haut-Bailly nog verder werd verfijnd.

Het verhaal wil dat de overgrootvader van Véronique, Daniel Sanders, Château Haut-Bailly kocht nadat hij een jaargang 1945 had gedronken. Dat overtuigde hem van het potentieel van het domein. Hij kon het bovendien tegen een lage prijs kopen, want niemand wilde het op dat moment. Kennelijk zat de neus voor wijn toen al in de familie. Zijn zoon Jean, Veroniques grootvader, begon het domein pas te leiden toen hij al 60 was, maar hij bracht de kwaliteit naar een nog hoger niveau. Jean Sanders was op alle vlakken een veeleisend en eigenzinnig man. Veronique vertelde mij dat de beroemde wijncriticus Robert Parker hem ooit vroeg hoe het kwam dat Haut-Bailly in zijn jeugd nogal "licht en mager" overkwam maar vervolgens in de fles aan diepte en volheid won. "Omdat ik geen wijnen maak om wijnschrijvers te imponeren", had Veroniques grootvader geantwoord.

Naar Bordelese maatstaven is Haut-Bailly een klein domein: een 30-tal hectare. Gezien het wereldwijde succes had de familie Sanders kunnen bezwijken voor de commerciële verleiding om het domein uit te breiden, maar dat is niet gebeurd. Zo bleef het mogelijk om een minutieuze controle over alles te behouden.

Die ingesteldheid typeert ook Véronique Sanders. Ze heeft een grondige renovatie van het wijnkasteel in goede banen geleid, maar als allerlaatste werd het gebouw afgewerkt waarin ze woont. Zo is dat altijd gegaan in de familie Sanders: eerst werd aan de wijn gedacht, dan pas aan de rest.

 

De wijnen van Château Haut-Bailly zijn verkrijgbaar bij de Wijnmakelaarsunie, www.wijnmakelaarsunie.be

 

 

 

 

 

 

 


Invoerders:
Wijnmakelaarsunie ( Diepenbeek )
Gegevens domein
Ch‚teau Haut-Bailly