Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Hoera, er zijn alternatieven voor dure bourgogne!

wijnnieuws

Hoera, er zijn alternatieven voor dure bourgogne!

Wijnliefhebbers klagen er al enkele jaren over: bourgogne is te duur geworden. Dat komt door het kleine aanbod voor de enorme vraag, maar ook omdat rijke investeerders wijngaarden opkopen, vooral van de topcategorie "grand cru". Ze bieden er fabelachtige sommen voor, en jagen daardoor de prijzen van gronden en wijnen de hoogte in.

Zo betaalde miljardair Bernard Arnault van de luxemultinational LVMH voor het Domaine des Lambrays in Morey-Saint-Denis 100 miljoen euro voor amper 11 hectare wijngaard. Bijna 10 miljoen euro per hectare dus: een record. François Pinault van de luxemultinational Kering kocht het domein Clos-de-Tart in Morey-Saint-Denis voor 250 miljoen euro. Voor 7,5 hectare wijngaard: een nieuw record.

Moeten wij, armlastige wijnliefhebbers, mee betalen voor de waanzin van deze superrijken? Allicht heeft u, net zoals ik, daar noch de middelen noch de zin voor, en dus deed ik een rondvraag bij Vlaamse wijninvoerders naar alternatieven voor bourgogne, zowel wit als rood, onder de 50 euro per fles.

Omdat chardonnay en pinot noir het best gedijen in koele streken, is het Franse alternatief bij uitstek de Jurastreek, amper 100 kilometer ten oosten van Bourgogne, met o.m. Château d'Arlay (deconinckwine.com). Zelfs in het Franse zuiden vind je koelere microklimaten, zodat in Languedoc de broers Ornac fraaie pinot noir kunnen maken (wijnhuisvandenbulcke.be) en wijnmaker Jeff Carrel verrast met chardonnay (start2taste.be).

Buiten Frankrijk heeft Duitsland een grote reputatie opgebouwd voor bourgognedruiven, o.m. van Knewitz en Franz Keller (start2taste.be). Ook Oostenrijk profileert zich met prima rode alternatieven van Ecker, Bauer en Gisperg, en witte van Bayer, Stiegelmar, Steindorfer en Skoff (oostenrijkswijnhuis.be). En vergeet zeker Zwitserland niet (Beudon en Fromm, start2taste.be).

In het noorden van Italië is de streek Oltrepò Pavese gereputeerd voor pinot nero (Castello di Cigognola, wijnhuisvandenbulcke.be), zoals ook de regio Alto Adige/Südtirol met de uitmuntende coöperatie Kurtatsch (wijnhuisvandenbulcke.be).

In Spanje wordt weinig chardonnay en pinot noir geteeld, maar in het koelere Galicië biedt de druif mencía vaak bourgogne-achtige finesse, zoals bij Veronica Ortega en Envínate (labuenavida.be).

Buiten Europa verrast Zuid-Afrika met fijne chardonnay van Glen Carlou (wijnhuisvandenbulcke.be) en toppers van zowel chardonnay als pinot noir van Storm en Cap Maritime uit de koelere Hemel-en-Aardevallei (wijnen-dekok.com). En in het koelere Oregon van de Verenigde Staten heeft zelfs een Bourgondische wijnfamilie, de familie Drouhin, geïnvesteerd in wijngaarden (deconinckwine.com).

Nee, je hoeft geen peperdure bourgogne te kopen om het plezier van bourgogne te ervaren.

 

 

 

 

Invoerders:
De Coninck Wine ( Waterloo )
De Kok ( Lier )
La Buena Vida ( Mol )
Oostenrijks Wijnhuis ( Viersel (Zandhoven) )
Start2Taste ( Waregem )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
toegevoegd op 15.03.2024