Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat is de kostprijs van een fles wijn?

wijnnieuws

Wat is de kostprijs van een fles wijn?

Hoeveel een fles wijn u kost, dat weet u. Maar wat het gekost heeft om die wijn te maken, dat komt u niet zo makkelijk te weten. In het toonaangevende Franse wijnmagazine La Revue du Vin de France werd de gemiddelde kostprijs van een fles Franse wijn op 3 euro geschat (zonder taksen). Maar die prijs kan variëren, omdat de wijnbouwer kan beslissen om meer of minder kosten te maken ten behoeve van de kwaliteit.

Het oogstrendement (het aantal hectoliter wijn per hectare wijngaard) is een eerste belangrijke factor in de kostprijs van een wijn. Door de wijnstokken minder strikt te snoeien en meer druiven te laten produceren, kan je meer hectoliters wijn uit elke hectare wijngaard halen. Zo valt de kostprijs per fles lager uit, en kan de wijn goedkoper verkocht worden. Alleen zullen de druiven, en dus de wijn, van minder goede kwaliteit zijn.

Ook de ligging van de wijngaard speelt een rol. In sommige klimaten vraagt het meer of minder werk om druiven te telen. Een wijngaard in een vlakte is makkelijker te bewerken dan een op een helling. Is de helling steil, kan de meerkost oplopen tot het drievoudige. Werkt de wijnbouwer biologisch? Dat kost 20 tot 25% meer. Worden de druiven extra geselecteerd vòòr ze in de gistkuip gaan, betaal je meer werkuren. Dus nog vòòr de druiven de wijnkelder bereiken, heeft de ene wijnbouwer al meer kosten gemaakt dan de andere.

In de wijnkelder zelf zijn die verschillen minder groot. Het transformeren van een bepaalde hoeveelheid druiven tot wijn kost globaal genomen hetzelfde voor iedereen, hoe modern of ambachtelijk het gebruikte materiaal ook is. Een groot verschil ligt wel in het al dan niet gebruiken van houten vaten voor de rijping van de wijn. Niet alleen zijn die vaten duur, je kan de wijn ook pas later verkopen. De meerkost van een opvoeding op vaten wordt geschat op 2,30 euro per fles.

Nadien wordt de wijn gebotteld en verpakt, en speelt de prijs van het etiket, de fles, de kurk, de doos of de kist. Verkoopt de wijnbouwer zijn wijnen zelf, of doet hij een beroep op een agent die hij een commissie moet betalen? Ook de marketingkosten kunnen oplopen: in Champagne bijvoorbeeld liggen die erg hoog, vandaar dat de gemiddelde kostprijs van een fles champagne 9,20 euro bedraagt, terwijl u er algauw 30 euro voor betaalt.

Er zijn echter limieten aan de kosten die je voor een wijn kan maken, zelfs voor een domein dat naar de opperste kwaliteit streeft. En toch kan de verkoopprijs dan nog blijven stijgen. Tot 20 à 25 euro is er een zekere evenredigheid tussen prijs en kwaliteit, nadien ontspoort die relatie. Want dan begint de wet van vraag en aanbod te spelen. Sommige wijnen raken zo bekend en gegeerd dat er gekken zijn die er gekke prijzen voor willen betalen. En denk maar niet dat een wijnbouwer of wijnhandelaar daar nee tegen zegt. Ik daarentegen wel.

 

 

toegevoegd op 19.04.2020