Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen voor de winter: geproefd en goedgekeurd voor u

wijnnieuws

Wijnen voor de winter: geproefd en goedgekeurd voor u

Buiten is het koud, binnen knettert het haardvuur. Dat vraagt om een aangepaste wijn, die lichaam en geest verwarmt.

Winterwijn

In de winter drinken we het liefst andere wijnen dan in de lente en zomer. Wijnen die krachtig en complex zijn, in plaats van fris en fruitig. Met aroma's van gestoofd fruit, en een genereuze dosis alcohol om ons te verwarmen. Wijnen om van te nippen en om traag van te genieten.


Winterdruiven

Wijnen die bij de winter passen, komen meestal uit zuiderse streken, waar de zon overvloedig heeft geschenen en de druiven heeft volgeladen met smaak en suiker. Die suiker zet zich in de wijn dan om in alcohol. Vandaar dat we kozen voor rode wijnen uit Zuid-Frankrijk en Spanje, niet alleen om hun zuidelijke ligging, maar ook om hun oude wijnstokken van onder meer syrah, grenache en carignan waardoor de wijnen  geconcentreerd, krachtig en complex zijn.

 

Wintereten

Winterwijnen passen bij wintereten: stoofschotels, wildgerechten, wilde paddenstoelen, witloof, knolgroenten en koolsoorten. Vaak zijn het gerechten met diepe, krachtige smaken die een even diepsmakende en krachtige wijn nodig hebben.

TIP: Mas d'en Gil "Bellmunt", Priorat, Spanje 2016 - € 19,20 - labuenavida.be

Mas d'en Gil is een van de pioniers van deze bekende Spaanse wijnregio, toen het nog een arme bergstreek was. Door het schitterende werk van deze pioniers is Priorat nu een van de meest gegeerde en dure wijnstreken ter wereld geworden. Maar deze instapwijn van grenache, carignan, syrah en cabernet sauvignon laat u toe om voor een lagere prijs toch mee te genieten van de kracht en kwaliteit waarvoor Priorat bekend staat.

 

Geproefd en goedgekeurd

- Acústic Celler, Montsant, Spanje 2017 - € 15,19 - labuenavida.be. Krachtige complexe wijn van oude stokken van grenache en carignan, uit een opkomende wijnstreek vlak naast het intussen wereldbekende Priorat.  

- Elias Mora "Crianza", Toro, Spanje 2014 - € 17,88 - labuenavida.be. De Spaanse druif tempranillo heet hier tinta de toro, en deze verwijzing naar de stier past wel bij deze krachtpatser van 15% alcohol, die winters wild moeiteloos aankan.

- Château Ollieux Romanis "Prestige", Corbières Boutenac, Frankrijk 2017 - € 14,20 - lesgrandsdoc.be. Boutenac: onthoud deze naam, want hij staat voor een van de beste wijnregio's van Languedoc, wat je kan proeven in deze volle, kruidige, krachtige wijn.

- Domaine Bardi-Alquier "Les Premières", Faugères, Frankrijk 2017 -  € 17,50 - lesgrandsdoc.be. Faugères is ook een topregio van Languedoc, waar wijnbouwer Jean-Michel Alquier zijn prachtige levenswerk nu verder laat zetten door het jonge talent Thibaud Bardi.

 

 

 

 

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
Les Grands d'Oc & Roussillon ( Overijse )
toegevoegd op 22.01.2020