Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Eindelijk: een pizzeria met een goede wijnkaart

wijnnieuws

Eindelijk: een pizzeria met een goede wijnkaart

Beste lezer, ik heb groot nieuws voor u. Ik heb zopas de eerste pizzeria ontdekt die ook een goede wijnkaart heeft. Wat zeg ik? Een schitterende wijnkaart, met boeiende namen uit verschillende regio's van Italië, tegen redelijke prijzen. Zoals wijnbouwer Alessandro Viola uit Sicilië waarvan ik een prachtige wijn koos, gemaakt van de Siciliaanse druiven nero d'avola en nerello mascalese met Franse syrah (€ 45 voor een fles).

Pizza heeft in ons land een enorme kwaliteitssprong gemaakt, je kan hier nu pizza vinden die even goed is als in Napels. Indrukwekkende pizza-ovens werden vanuit Italië ons land binnengebracht, samen met aldaar geschoolde pizzaiolo's die ons de echte authentieke pizza leerden kennen. Maar de wijn deed nog altijd denken aan de tijd van de louche pizzeria's met hun ondermaatse karafjes huiswijn. Marcella heeft daar nu een punt achter gezet: leve de goede pizza met even goede wijn.

Dat komt niet uit de lucht vallen: deze nieuwe pizzeria was vroeger een wijnwinkel. Maar de eigenaar en sommelier zijn aan boord gebleven: Joseph Giammorcaro, van Italiaanse afkomst, en Laurent Hetmanczyk, bijgenaamd Tonton Marcel (te herkennen aan zijn forse baard), van Duits-Poolse afkomst. Zij kregen het gezelschap van Roberto Marcon, ook een Italiaanse wijnhandelaar, en Hawaly Ndayisenga, een jongedame van Burundese afkomst die instaat voor de bediening. Deze typisch Brusselse mix zorgt voor sfeer en leven in de keet.   

Er is nog iets nieuws in deze pizzeria. Aan de grote koperen pizza-oven staat geen pizzaïolo, maar een pizzaïola: Sabrina Modica, een Siciliaanse van 28. Zij verrast met pizzabodems die elastisch èn knisperend tegelijk zijn, ergens tussen de Napolitaanse en Romeinse variant in. The best of both worlds dus, of hoe zeg je dat in het Italiaans? Naar verluidt werd er maanden op gewerkt om het deeg zo perfect te krijgen. En dan die toppings! Verrukt ben ik over de originele en verfijnde mix van gele tomaat, stracciatella, bottarga en limoenschil: de beste pizza die ik de laatste jaren heb gegeten (€ 17,50). Ook de versie met nduja, mozzarella fior di latte en rode tomaat is schitterend. Vele pizzaïolo's springen voorzichtig om met deze pikante worst uit Calabrië, maar vurige Sabrina deinst er niet voor terug en laat overal nduja-vulkaantjes uit de pizza oprijzen zodat hij extra pikant wordt (€ 14,90).

Kwaliteit, snelheid en prijs: dat is de nieuwe succescombinatie in de horeca, en pizza voldoet daar helemaal aan. Hij wordt à la minute klaargemaakt, heeft maar enkele minuten nodig in de oven, en met één exemplaar heb je voldoende gegeten. Geen wonder dat Marcella, zonder enige reclame, op deze avond middenin de week, kort na de opening, toch al stampvol zit. Met hip en jong volk dat niet alleen een goede pizza wil, maar ook goede wijn. Hopelijk brengt dit andere pizzeria's tot inkeer.

 

Marcella, Baljuwstraat 106, 1050 Brussel, tel. 02/751.44.49, geen website, gesloten op zondag en maandag

 

toegevoegd op 14.12.2019