Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Voor elk wat wilds (deel 1)

wijnnieuws

Voor elk wat wilds (deel 1)

In het wildseizoen wordt vaak spontaan aan bordeaux en bourgogne gedacht. Maar er zijn wijnen die nog beter bij wild passen, zoals die van de Spaanse regio's Priorat en Montsant.


Begin

Dertig jaar geleden waren Priorat en Montsant nog desolate ruige bergstreken, waar arme boeren druiven teelden om ze te verkopen aan grote wijnbedrijven. Vandaag staan beide Catalaanse regio's aan de top van de wijnwereld.

Leisteen

De wijnen krijgen hun diepe smaak en complexiteit door de extreme omstandigheden waarin ze worden geboren: steile hellingen met een unieke bodem van leisteen, waar je letterlijk in de steen moet hakken om er wijnstokken aan te planten. Het bewerken van de wijngaard en het oogsten verlopen hier moeizaam, zodat alles noodgedwongen artisanaal gebeurt. De leisteen beperkt ook het oogstrendement van de wijnstokken, waardoor de wijnen van nature geconcentreerd zijn.

Oude stokken

Het andere geheim van Priorat en Montsant zijn de 50 tot 100 jaar oude wijnstokken van grenache en carignan, twee druiven die ook in het Franse zuiden voorkomen maar oorspronkelijk Spaans zijn (garnacha en cariñena). Zij dragen bij aan de concentratie, intensiteit en complexiteit van de wijnen.

Klimaat

Het warme klimaat brengt de druiven altijd tot optimale rijpheid, terwijl de koele zeewind die je op deze hoogte voortdurend voelt, voor afkoeling zorgt. Daardoor combineren de wijnen, zoals in Châteauneuf-du-Pape, kracht en alcohol met finesse en elegantie.


TIP: Joan d'Anguera

De broers Josep en Joan d'Anguera zijn de pioniers van Montsant, waar de wijnen doorgaans goedkoper zijn dan in Priorat. Het familiedomein bestaat al sinds 1830. Het past nu de principes van de biodynamie toe, waarbij de wijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt, en daardoor lichter en eleganter zijn geworden.
- Joan d'Anguera, Montsant (vanaf € 15,83): www.labuenavida.be


Geproefd en goedgekeurd

- Celler Masroig "Les Sorts", Montsant 2016 - € 13,85 - www.xpertvinum.be. Opgericht in 1917 is dit een van de belangrijkste wijndomeinen in Montsant, waar wijnen worden gemaakt met een mooi evenwicht tussen moderniteit en traditie.

- Buil & Giné "Giné Giné", Priorat 2017 - € 15,39 - www.labuenavida.be. Wijnmaker Xavi Buil staat in Priorat bekend om zijn lekkere en soepele wijnen voor een breed publiek, met een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit

- Mas Igneus "Reneixer", Priorat 2016 - € 16,43 - www.labuenavida.be. Dit domein werd mede opgericht door de pionier van de Spaanse biowijn Albet i Noya, de wijnen zijn expressief en elegant en zitten boordevol rood fruit

- Costers del Priorat "Pissares", Priorat 2016 - € 17,85 - www.xpertvinum.be. Vijf ervaren wijnbouwers richtten dit domein op in 2002, hun wijnen zijn vol en evenwichtig, en ook opmerkelijk fris en elegant voor dit warme klimaat

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
Xpertvinum ( Leest (Mechelen) )
toegevoegd op 28.09.2019