Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Hoe kies je uit een wijnkaart op restaurant?

wijnnieuws

Hoe kies je uit een wijnkaart op restaurant?

Vroeger kreeg je een lijst van landen, met onder elk land een lijst van streken, en onder elke streek een lijst van domeinen. Je moest je als wijnliefhebber al serieus verdiept hebben in de materie om daaruit een keuze te kunnen maken. Ja, er liep een sommelier rond die je raad kon geven. Maar wat moest je hem vragen? Als niet- deskundige wijnliefhebber beschik je niet over de juiste woordenschat om je wensen kenbaar te maken.

Vandaag zijn heel wat wijnkaarten in restaurants veranderd. Wijnen worden al eens onderverdeeld in stijlen, zodat je minstens weet of een wijn licht of krachtig is. Ze krijgen al eens een korte beschrijving mee, die je een eerste idee moet geven hoe ze smaken. Toch hoor ik nog vaak dat het een hele opgave is om er uit wijs te raken. Vandaar deze enkele tips om beter je weg te vinden in het enorme aanbod.

Mijn eerste tip is zodanig eenvoudig dat de meesten er niet aan denken: bepaal je financiële limiet, en elimineer alle wijnen die daarboven liggen. Zo hoef je alvast je hoofd niet meer te breken over de helft tot driekwart van de wijnkaart. Ja, zeg dat maximumbedrag gerust aan de sommelier als je raad wil. Elke goede sommelier juicht dat toe: hoe duidelijker de briefing, hoe liever hij of zij het heeft.

Met een tweede tip kan je het aantal opties dat op basis van de prijs overbleef, nog verder inkrimpen: ga na uit welk land of welke streek de wijn afkomstig is, en stel je de vraag hoe zonnig het daar is. Zo kan je een wijn alvast onderbrengen in een van de twee grote stijlgroepen waarin je de wijnwereld kan indelen, waarbij je dan voor jezelf kan uitmaken welke stijl je verkiest. Komt de wijn uit een eerder noordelijk gelegen gebied met minder kans op zon? Dan weet je dat je minder rijpe druiven kan verwachten, met minder suiker die zich omzet in alcohol. Gevolg: lichtere, fijnere wijnen met meer frisse zuren en minder alcohol. In zuidelijke streken met meer zon worden de druiven rijper, en zijn de wijnen bijgevolg voller en krachtiger, met zoetere aroma's en meer alcohol.

Hoe weet je of een wijnstreek eerder noordelijk dan zuidelijk is gelegen? Stel jezelf de vraag of je ze zou uitkiezen voor een vakantie met zon. Spanje kies je dan eerder dan Duitsland, Italië eerder dan Oostenrijk, Provence eerder dan de Loire: welnu, daar zijn de wijnen dan ook doorgaans voller en krachtiger.

Natuurlijk is dit een vereenvoudiging van de complexe wijnwereld en zijn er nog factoren die interessant zijn om te kennen, zoals de kwaliteit van de jaargang. Maar je kan niet alles willen: weinig kennen van wijn èn de foutloze keuze maken. Maar ik stel u gerust: als je wèl veel over wijn kent, wil je meestal niet kiezen wat je al kent. En loop je eigenlijk een even groot risico dat de keuze tegenvalt.

 

 

 

 

 

toegevoegd op 14.09.2019