Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat is de beste manier om wijn in een geopende fles te bewaren?

wijnnieuws

Wat is de beste manier om wijn in een geopende fles te bewaren?

Elke wijnliefhebber kent het probleem: wat doe je met een fles die geopend werd, maar niet leeg is geraakt? De wijn is immers in contact gekomen met zuurstof, en bijgevolg zullen de kleur, geur en smaak ervan vervlakken. "Oxidatie" heet dat. We kennen dat fenomeen als we een appel doormidden snijden en de helften blootstellen aan de lucht: ze worden bruin. En zowel de geur als de smaak van de appel verliezen hun frisheid en levendigheid. Dat willen we natuurlijk niet met onze duurbetaalde wijn laten gebeuren. En dus halen sommigen een kleine vacuümpomp boven, waarmee ze denken de lucht uit de wijnfles te kunnen pompen. Ik heb vroeger ook gedacht dat dit werkte.

Er zijn ook meer gesofisticeerde systemen waarbij je stikstof, of een edelgas zoals Argon, in de fles spuit. Dat is kleur-, geur- en smaakloos en legt als het ware een beschermende laag op het oppervlak van de wijn, zodat de zuurstof niet aan de wijn kan en oxidatie dus verhinderd wordt. Maar misschien schrikt het injecteren van gas in een wijnfles je af? Of vind je het een heel gedoe, onder meer omdat je altijd gascapsules moet bijkopen?

Dan stel ik je de nieuwste uitvinding voor: Coravin. Die laat je toe om wijn in kleine hoeveelheden uit een fles te "tappen" via een holle naald die je in de kurk duwt, dus zonder die fles te ontkurken. Nadien trek je de naald terug uit de kurk, die zich door zijn elastische eigenschap opnieuw sluit. Er zijn al restaurateurs die dit systeem gebruiken om hun oude dure flessen, die niemand nog bestelt, eindelijk eens ten gelde te maken. Weliswaar wordt er, om elk risico op oxidatie te vermijden, tegelijkertijd via die naald ook Argongas in de fles gespoten.

Maar heb je het meest eenvoudige systeem al geprobeerd? Ik leg het even uit: je duwt de kurk opnieuw in de flessenhals, en zet de geopende fles tot de volgende dag op de koelste plek in je huis. Is dat alles? Jawel, koelte vertraagt immers oxidatie. Dat merk je door opnieuw een appel doormidden te snijden, de ene helft in de koelkast te leggen, en de andere helft op het aanrecht: in de koelkast bewaart de appel zijn kleur, geur en smaak beter dan op het aanrecht. Vandaar ook dat witte wijn die je in de koelkast bewaart, minder snel oxideert.

Voor rode wijn vind ik de koelkast minder geschikt, omdat je er dan uren op voorhand aan moet denken om de fles eruit te halen zodat de wijn op kamertemperatuur kan komen, waardoor de oxidatie weer urenlang zijn gang kan gaan. Daarom zet ik mijn geopende wijnfles, met de kurk zo diep mogelijk in de flessenhals, in mijn kelder van 15°. Een uurtje op voorhand op de keukentafel volstaat dan om hem drinkklaar te maken.

Ik beweer niet dat de wijn op deze manier verschillende dagen stand houdt. Maar één dag zeker wel. En tegen dan heb je toch alweer zin in een glas?

 

 

 

 

toegevoegd op 03.06.2019