Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Voor het eerst Russische wijnen in ons land

wijnnieuws

Voor het eerst Russische wijnen in ons land

Een wijninvoerder uit Waregem is er als eerste in geslaagd om Russische wijnen in ons land in te voeren. Dat vond Rusland zelf belangrijk genoeg om het nieuws officieel bekend te maken in het Russian Centre for Science and Culture in Brussel, in aanwezigheid van de Russische ambassadeur. "Maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost", zegt invoerder Dimitri Bonte.  


Sinds de val van de Muur hebben Oost-Europese wijnen hun weg naar het westen gevonden, ook naar ons land.  Maar wijnen uit Rusland waren hier nog niet te vinden.
"Bijna alle wijnlanden in de wereld zijn vertegenwoordigd in ons land", zegt invoerder Dimitri Bonte (40), "Maar Rusland nog niet. En vandaag moet je in de wijnhandel voortdurend met iets nieuws kunnen uitpakken. Omdat ik getrouwd ben met een Russische, gingen de deuren in Rusland iets makkelijker voor mij open. Maar zelfs dan is het een werk van lange adem geweest, met veel paperassen en bureaucreatie."

Bonte trok naar het belangrijkste wijngebied in het uiterste zuiden van Rusland, tussen de Zwarte en Kaspische Zee, waar ook de wijnlanden Georgië en Armenië liggen. In laatstgenoemd land werd door archeologen de oudste wijnkelder ooit opgegraven, daterend van 6.000 jaar geleden: "Je mag er dus van uitgaan dat ook dit deel van Rusland tot de bakermat van de wijn behoort."

Rijke Russen, die tot hiertoe alleen westerse wijnen kochten en dronken, hebben nu in hun eigen land geïnvesteerd in wijngaarden. Vooral internationale druiven werden aangeplant, zoals chardonnay, cabernet sauvignon en merlot die tot het wereldwijde succes van Bourgogne en Bordeaux geleid hebben. Een klein deel bestaat uit autochtone Russische druiven zoals de blauwe krasnostop en de rkatsiteli die tevens de belangrijkste witte druif van Georgië is.

"Net zoals in Oost-Europa werden familiale wijnbedrijven in Rusland tijdens het communisme genationaliseerd en vervolgens collectief uitgebaat", vertelt Bonte, "De nadruk lag daarbij op kwantiteit, niet op kwaliteit. Wijnen werden massaal geproduceerd en zelfs aangezoet om ze makkelijker drinkbaar te maken. Onder Gorbatsjov kwam daar een anti-alcoholbeleid bovenop, vanwege het gote probleem van alcoholisme in het land. De wijnsector werd dus dubbel getroffen."

Alles veranderde door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie: "De Oost-Europese landen die onafhankelijk werden, privatiseerden de wijnbouw opnieuw en stelden kwaliteit voorop. Met westerse investeringen en export tot gevolg. Het succes daarvan ontging Rusland niet. Maar heel wat wijngaarden moesten door jarenlange verwaarlozing volledig heraangeplant worden. Pas sinds vijftien jaar kan je van professionele kwaliteitswijnbouw spreken, met ook de nieuwste technologie in de wijnkelders."

Dimitri Bonte voert de wijnen van vijf Russische wijndomeinen in, die tijdens de officiële voorstelling in Brussel geproefd konden worden. Het betreft vooral wijnen gemaakt van internationaal bekende druivenrassen, waardoor ze sterk gelijken op westerse, vooral Franse wijnen: "Rusland mikt inderdaad vooral op internationale druiven, terwijl Oost-Europese wijnlanden hun autochtone druiven naar voor schuiven, waardoor ze in hun exportlanden met een andere smaak en stijl kunnen uitpakken. Voor Rusland is de interne markt echter bijzonder groot, en daar zijn westerse wijnen zeer geliefd. Russen zijn ook dol op champagne, vandaar dat ze zelf graag schuimwijn produceren volgens de champagnemethode."

Een van de wijndomeinen die Bonte heeft geselecteerd, werkt samen met de Franse oenoloog Patrick Léon, voormalig wijnmaker van Château Mouton-Rothschild in Bordeaux: "Sinds de Russische wijnbouw in volle expansie is, zie je een toevloed van westerse oenologen die als consultant ingehuurd worden."
Ook Chelsea-eigenaar Abramovitsj blijkt in Zuid-Rusland een wijndomein te hebben. "Ja, ik heb het bezocht", lacht Bonte, "Maar die wijnen voer ik voorlopig niet in."

 
Deze Russische wijndomeinen zijn vanaf nu vertegenwoordigd in ons land: 

1. Burnier

Eigendom van de Zwitserse wijnmaker Renaud Burnier en zijn vrouw. Bekend voor de eerste wijn die voor 100% van de Russische druif krasnostop werd gemaakt.

2. Phantom

Handelshuis naar Frans voorbeeld, waar wijnen onder merknamen worden gemaakt van aangekochte druiven, waaronder een reeks blends van de Russische krasnostop en de Franse cabernet sauvignon. Opgericht door een oenoloog en het hoofd van de "Unie van Sommeliers en Experts" in Rusland.

3. Lefkadia

Opgericht in 2006 door een financieel expert en zijn zoon die sommelier was in New York. De wijnen worden gemaakt door Patrick Leon en Gilles Ray, de vroegere wijnmaker en technisch directeur van Château Mouton-Rothschild in Bordeaux. Ook bekend voor schuimwijnen volgens de champagnemethode onder de merknaam Temelion.

4. Sauk Dere

Wijndomein aan de voet van het Kaukasusgebergte, opgericht in 1956 en recent gemoderniseerd. Eronder bevindt zich een legendarische wijnkelder waarin nog altijd wijnen uit het Sovjettijdperk liggen te rijpen. 

5. Villa Victoria

Opgericht in 2009 door het koppel Sergey Yanov en Victoria Yanova, en vooral gericht op wijnen in Bourgondische stijl met chardonnay en pinot noir.

 

toegevoegd op 16.12.2018