Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waarom zijn de wijnglazen in Frankrijk vaak zo klein?

wijnnieuws

Waarom zijn de wijnglazen in Frankrijk vaak zo klein?

Ik heb er mij al vaak aan geërgerd. Dat je in Frankrijk, zo'n groot wijnland, vaak zo'n kleine wijnglazen krijgt. Zeker op de wijndomeinen, maar ook nog altijd in restaurants en wijnbars. Terwijl andere wijnlanden in en buiten Europa vandaag steevast uitpakken met mooie, elegante, ruime glazen als je ergens wijn gaat proeven.

Hoe komt dat? Je zou verwachten dat een groot wijnland ook grote aandacht heeft voor wijnglazen. Maar dat is niet zo. De grootste en beste producenten van wijnglazen (Riedel, Spiegelau, Schott-Zwiesel, Zalto) zijn Duits en Oostenrijks. Misschien vinden de Fransen dat hun wijnen sowieso de beste ter wereld zijn, en dat de rest bijgevolg geen belang heeft?

Nee, de echte reden voor dit fenomeen is dat Frankrijk zich nog niet losgerukt heeft van de erfenis van het INAO, het Institut National des Appelations d'Origine, ook wel het Elysée van de wijn genoemd. Een symbool van de grote invloed die de Franse staat altijd gehad heeft op de wijnsector. Vandaar de strenge wetgeving die het land heeft opgedeeld in geografisch afgebakende appellations, met strikte regels omtrent de teelt van druiven en het maken van wijn. Dat heeft weliswaar geleid tot een stijging van de kwaliteit, en tot een hogere betrouwbaarheid over wat je als consument kan verwachten van wijn uit een bepaalde streek. Maar het heeft ook geleid tot conservatisme en verstarring, waarbij het respect voor regels belangrijker werd dan het zich aanpassen aan veranderingen op de wijnmarkt. Zoals op het vlak van wijnglazen.

In Frankrijk houdt men nog altijd vast aan de kleine, smalle, saaie wijnglazen die voldoen aan de normen die in de jaren 1970 vastgelegd werden door het INAO. Ze worden daarom trouwens "les verres INAO" genoemd. Technisch ideaal voor het proeven, naar het schijnt, maar ze beantwoorden niet meer aan wat de huidige wijnliefhebber van een wijnglas verwacht: dat het de beleving van wijn naar een hoger niveau tilt. Zelfs champagne krijg je in Frankrijk nog vaak in een belachelijk klein fluitglaasje, met het logo van het champagnehuis erop. Terwijl de champagnehuizen er zo prat op gaan dat hun drank de nobelste ter wereld is.  

Heeft het formaat van een glas dan zoveel belang? Zeer zeker: je ziet de wijn beter,  de aroma's ontwikkelen zich beter waardoor je ze beter kan ruiken en proeven, en je kan er ook beter mee walsen zodat de aroma's nog meer vrij komen. Ten slotte wordt de emotionele beleving van wijn erdoor verstrekt. Want wijn is - gelukkig - niet alleen techniek en ratio. Maar daar hebben de ambtenaren van het INAO vast niet aan gedacht toen ze hun glas ontwikkelden. Ik hoop dat het zo snel mogelijk verdwijnt uit dat prachtige wijnland dat Frankrijk is.  

De wondermooie, vederlichte Zalto wijnglazen zijn te verkrijgen bij www.wijnenjanrots.be

 

 

 

Invoerders:
Wijnen Jan Rots ( Wetteren )
toegevoegd op 17.11.2018