Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Welke is de kleinste appellation van Frankrijk?

wijnnieuws

Welke is de kleinste appellation van Frankrijk?

Wat is dat nu weer, een appellation? Het is een geografisch afgebakend wijngebied waarbinnen een aantal regels gelden op het vlak van druivenrassen, oogstrendement, alcoholgehalte, snoei- en teeltmethodes, wijnbereiding, enzovoort. Alle wijnen worden er ook geanalyseerd en geproefd door een jury. Alleen de wijnen die binnen dit gebied gemaakt worden met binnen dit gebied geteelde druiven, die voldoen aan de regels en goedgekeurd worden door de jury, krijgen het recht op het label Appellation d'Origine Controlée, die de hoogste kwaliteitscategorie aanduidt. Sinds 1992 werd het Europese label Appellation d'Origine Protégée geïntroduceerd. Maar de Franse wijnbouwers mogen voorlopig nog kiezen of ze het oude dan wel het nieuwe label gebruiken.

De kleinste appellations vind je in Bourgogne. Daar is men zodanig overtuigd van de allesbepalende invloed van de ligging en bodem van de wijngaard op de kwaliteit en het karakter van de wijn, dat men zelfs piepkleine percelen een eigen AOC/AOP heeft toegekend. Zoals La Romanée, een mythische wijngaard van amper 85 centiare in het dorp Vosne-Romanée, die de eer heeft de allerkleinste appellation van Frankrijk te zijn. Bovendien heeft hij de lokale status van grand cru, waarvan er in Bourgogne maar 32 zijn. De top 5 van kleinste appellations wordt trouwens vervolledigd door vier andere grand cru-wijngaarden uit Bourgogne: Criots-Bâtard-Montrachet in Chassagne-Montrachet (1,57 ha), La Romanée-Conti en La Grande Rue in Vosne-Romanée (1,63 en 1,65 ha), en Griotte-Chambertin in Gevrey-Chambertin (2,63 ha).

We verplaatsen ons nu naar het noorden van de Rhônevallei, waar zich een wijndomein bevindt dat tegelijk een appellation is: Château Grillet. Op slechts 4 hectare wordt hier uitsluitend witte wijn gemaakt van de viognierdruif, met goudgele kleur en intense aroma's van abrikoos en perzik, die met de tijd evolueren naar amandel en honing. In 2011 werd Château Grillet gekocht door een van de rijkste Fransen, François Pinault van de luxemultinational Kering. Hij bezit ook Château Latour, een van de vijf premiers grands crus classés in Bordeaux, en Clos de Tart, een domein in Bourgogne genoemd naar de gelijknamige grand cru-wijngaard die het volledig in zijn bezit heeft.

In de Loirestreek is er dan weer het domein Clos de la Coulée de Serrant van Nicolas Joly, een van de grote voortrekkers van de biodynamische wijnbouw. Dit is het enige domein van de appellation Savennières-Coulée-de-Serrant (7 ha), die speciaal voor dit domein werd gecreëerd. Ook hier alleen witte wijn van de druif chenin blanc, een uitzonderlijke wijn die lange tijd bewaard kan worden.

De prijs? Al meermaals heb ik er in deze rubriek op gewezen dat schaarste tot hogere prijzen leidt. Het hoeft dus niet te verwonderen dat wijnen uit deze kleinste appellations stuk voor stuk peperduur zijn.

 

 

 

 

 

toegevoegd op 28.09.2018