Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Betaalbare bourgogne

wijnnieuws

Betaalbare bourgogne

Bourgogne is de laatste jaren sterk in prijs gestegen. Gelukkig zijn er minder bekende dorpen en streken waar hij betaalbaar is gebleven.


Eén enkele druif

In tegenstelling tot bordeaux, die meestal een blend is van meerdere druiven, wordt bourgogne van één enkele druif gemaakt: pinot noir voor rode, en chardonnay voor witte bourgogne. Twee druiven die een relatief koel klimaat nodig hebben, waardoor ze in deze noordelijk gelegen Franse wijnstreek goed gedijen.


Mythische namen

In Bourgogne wemelt het van de dorpsnamen die de wijnliefhebber doen dromen: Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges, Meursault ... Die bevinden zich in de Côte d'Or, het hart van Bourgogne, maar de wijnen zijn er bijzonder duur geworden, door het schaarse aanbod en de interesse van rijke investeerders. Voor betaalbare wijnen moet je vooral in het zuiden van Bourgogne zijn, in de wijnstreken tussen Chagny en Mâcon.


Wild van bourgogne?

Het wildseizoen wordt nog altijd geassocieerd met rode bourgogne. Haarwild (zoals haas en hert) is doorgaans echter te krachtig voor deze fijne wijn, die beter samengaat met vederwild (zoals patrijs en fazant). Ook tam gevogelte past perfect bij rode èn bij witte bourgogne, net zoals gekweekte en wilde paddenstoelen. Zoek je een rode wijn bij vis? Een lichte en jonge bourgogne is vaak een goede keuze.


TIP: Klein versus groot

Bourgogne kent zowel kleine domeinen als grote wijnhuizen. In het dorpje Bray met amper 120 inwoners, in het zuiden van Bourgogne, ligt het biodynamische domein van Delphine en Sébastien Boisseau. Hun wijnen zijn een en al puurheid en finesse.
- Domaine Boisseau, Mâcon-Bray 2016 - vanaf € 16 - oenologic.be

Een groot en betrouwbaar wijnhuis, met een geschiedenis die teruggaat tot 1880, is Joseph Drouhin, waar de kwaliteit doorheen de jaren opmerkelijk constant blijft.
- Joseph Drouhin 2015/2016 - vanaf € 10,98 - magnuswijnen.be


Geproefd en goedgekeurd

- Domaine Fichet, Bourgogne 2016 - € 11,24 - dulst.be. Aroma's van rode en zwarte vruchten, vermengd met kruidige toetsen, maakt deze rode bourgogne verrassend complex en evenwichtig voor deze prijs.

- Louis Jadot "Couvent des Jacobins", Bourgogne 2014 - € 13,98 - magnuswijnen.be. Zachte en zuivere expressie van Bourgondische pinot noir van een groot wijnhuis met een betrouwbare reputatie. Past bij wit vlees, gevogelte en ook vis.

- Domaine Thibert, Macon-Fuissé 2016 - € 14,98 - magnuswijnen.be. Elegante witte bourgogne met opwekkende frisse zuren uit de streek die zijn naam ontleent aan de beroemde wijn Pouilly-Fuissé. Ideaal bij schaal- en schelpdieren.

- Domaine Forey, Bourgogne 2016 - € 17,17 - cavesdefrance.be. Hoe vind je een uitstekende rode bourgogne die toch betaalbaar is? Door deze instapwijn te kopen van een topdomein uit het legendarische dorp Vosne-Romanée.

- Bachelet-Monnot, Bourgogne 2015 - € 20,30 - cavesdefrance.be. De druiven werden mooi rijp in 2015, en daar getuigt deze bourgogne van. Dit domein werd in 2005 opgestart door twee broers uit een wijnbouwersfamilie.

 

Invoerders:
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
Magnus ( Kontich )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
toegevoegd op 28.09.2018