Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De beste wijnen van de Côtes du Rhône

wijnnieuws

De beste wijnen van de Côtes du Rhône

Wie met vakantie gaat naar het Franse zuiden, komt ze onvermijdelijk tegen: de wijnen van de Côtes du Rhône.

Vakantie

Als je  over de Autoroute du Soleil naar het zuiden rijdt, kom je vanaf Montélimar in de zuidelijke Rhônevallei terecht. Hier begint de zon pas echt volop te schijnen, en dat weerspiegelt zich in de wijnen die vol, rond en krachtig zijn.

Druiven

De wijnen van de Côtes du Rhône zijn doorgaans een mengeling van verschillende druiven, bestand tegen hitte en droogte. Voor rode wijnen gaat het om druiven als grenache, syrah, carignan, cinsault en mourvèdre, voor witte om onder meer marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, clairette en bourboulenc.

Etiketten

De instapcategorie van wijnen draagt het label Côtes du Rhône, een trapje hoger staan de Côtes du Rhône Villages, al of niet aangevuld met de naam van een gemeente. De top van de streek wordt gevormd door de zogenaamde cru's, wijnen die alleen een gemeentenaam vermelden. De bekendste daarvan is Châteauneuf-du-Pape, gevolgd door Gigondas, Vacqueyras, Lirac, Beaumes-de-Venise, Rasteau, Vinsobres en Cairanne.  

Wat eet je erbij?

Zowel de witte als de rode wijnen van de zuidelijke Rhônevallei zijn nogal krachtig en vragen dus om overeenkomstige gerechten: gegrilde vis en vis in saus (voor de witte), stoofschotels, pasta en gegrild vlees (voor de rode). Beide zijn ook ideaal voor een zomerse barbecue.

TIP: Domaine de Cristia

Dit domein staat bekend om zijn dure topwijnen van Châteauneuf-du-Pape. Maar er worden ook goedkopere wijnen gemaakt onder het label Côtes du Rhône, die mee profiteren van het grote vakmanschap dat hier aanwezig is. De rode is heerlijk zwoel, vol, fluwelig en krachtig. De witte is lichter en frisser. 
- Domaine de Cristia, Côtes du Rhône 2016 - € 10,35 (wit), € 13,70 (rood) - wijnen-dekok.com

Geproefd en goedgekeurd

- La Source d'Eole, Côtes du Rhône 2015 - € 9,75 - axybel.be. Mooie wijn boordevol fruit, gemaakt van grenache, carignan en syrah door de wijnmaakster Christèle Plantin. Twijfel niet als je een barbecue organiseert.

- Domaine Roche, Côtes du Rhône Villages Cairanne 2015 - € 11,95 - wijnen-dekok.com. Krachtig en kloek met 15% alcohol, maar toch evenwichtig. 70% grenache en 30% syrah van 50 jaar oude wijnstokken. Een wijn voor bij rood vlees. Cairanne is sinds 2016 gepromoveerd tot een cru.

- Le Bouquet des Garrigues, Côtes du Rhône 2015 - € 14,99 - vinesse.be. Wijn van het domein Le Clos du Caillou, befaamd om zijn Châteauneuf-du-Pape. En ook deze goedkopere wijn toont waar dit domein zijn faam aan te danken heeft.

- Domaine de l'Echevin, Côtes du Rhône Villages Saint-Maurice 2015 - € 15,50 - wijnen-dekok.com. Een wijn die vol en krachtig is, en tegelijk fijn en elegant: een zeldzame combinatie. Volmaakt evenwicht, fluwelen textuur, lange afdronk. Ook de witte is verrukkelijk (€ 16,59).

- Domaine La Bouïssière, Beaumes-de-Venise 2013 - € 15,99 - vinesse.be / wijnen-dekok.com. Gemeente bekend voor zijn zoete muskaatwijnen, maar ook voor zijn krachtige, alcoholrijke en toch evenwichtige rode wijnen. Best één uur vooraf karaferen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Invoerders:
Axybel ( Kessel )
De Kok ( Lier )
Vinesse ( Temse )
toegevoegd op 25.06.2018