Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Grootste wijnimporteur van het land gaat op de fles

wijnnieuws

Grootste wijnimporteur van het land gaat op de fles

Voor de Wijnmakelaarsunie, ooit de grootste wijninvoerder van het land, dreigt het failliet. Vele welgestelde Vlamingen die er  hun dure bordeauxwijnen van 2015 en 2016 in primeur bestelden en vooraf betaalden, riskeren hun geld kwijt te zijn. Net zoals vele wijnproducenten.

"De problemen waren al een tijd aan de gang", zegt de oprichter en eigenaar John Monard (foto), "En ik heb alles geprobeerd om het nog recht te trekken. Maar ik ben er niet in gelukt. De rechtbank heeft nu een bewindvoerder aangesteld. Kan het bedrijf nog gered worden? Die kans is klein."

Het personeel is intussen ingelicht, bij de zonen van John Monard, die meewerkten in het bedrijf en het ooit zouden overnemen, is de stemming eveneens bedrukt. Het is een triest einde voor wat ooit de grootste wijninvoerder van het land was.

Voor de Wijnmakelaarsunie is dit failliet geen primeur. In 1965 werd deze invoerzaak in Diepenbeek opgericht door John Monard, en groeide snel uit tot een groot, prestigieus bedrijf dat de beste en duurste wijnen uit Bordeaux en Bourgogne invoerde. In de jaren 70 moest ze echter de boeken neerleggen. Maar John Monard zorgde voor een doorstart en bleef de zaak uitbreiden, onder meer met indrukwekkende, geklimatiseerde ondergrondse wijnkelders.

Enkele jaren geleden stapelden de donderwolken zich opnieuw op boven het bedrijf, dat nog altijd geleid wordt door een inmiddels 71-jarige patriarch die de veranderingen op de wijnmarkt niet heeft zien aankomen, of er althans te laat op heeft gereageerd: de opkomst van nieuwe wijnlanden, de doorbraak van de natuurlijke wijnbouw, de prijsconcurrentie, de veranderingen in de horeca en de verkoop via het internet. Het kind van de rekening worden wellicht de klanten die dure bordeauxwijnen in primeur hebben besteld en al betaald maar nog niet ontvangen, en wijnproducenten die hun wijnen reeds hebben geleverd. Een grote schuldeiser is de bank KBC, die het bedrijf kortgeleden nog een lening verstrekte. Vandaar dat zij er bij de rechtbank op aandrong dat er een bewindvoerder werd aangesteld.

Een andere grote wijninvoerder in Limburg, Selezione Vini Italiani gespecialiseerd in Italiaanse wijnen, verkeert in een gelijkaardige situatie. De Antwerpse invoerder Young Charly heeft er reeds een aantal grote leveranciers van overgenomen.

Deze nakende faillissementen moeten ook gezien worden in het kader van het veel te hoge aantal zelfstandige wijninvoerders in ons land. De concurrentie is bikkelhard want zij betwisten onderling slechts een kwart van de wijnmarkt: de rest wordt ingenomen door de supermarkten en grote makelaars. Daarnaast kan de Belgische wijnliefhebber nu ook terecht bij een groeiend aantal buitenlandse online wijnshops, met een uitgebreider assortiment, snelle levering en scherpe prijzen. De e-commerce van wijnen staat in ons land nog lang niet op dat niveau.

 

toegevoegd op 09.06.2018