Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Kan je vooraf weten of een wijn je zal bevallen?

wijnnieuws

Kan je vooraf weten of een wijn je zal bevallen?

Het overkomt je wellicht ook: uit de enorme hoeveelheid wijnen die je aangeboden wordt, weet je niet welke wijn te kiezen. Omdat je niet weet om welk type wijn het gaat, en of hij je wel zal bevallen. Ziehier een tip die je al een heel eind verder helpt: ga na uit welke streek of land de wijn afkomstig is, en stel je de vraag hoe zonnig het daar zou zijn.

Is de streek noordelijk gelegen? Dan weet je dat je koeler weer kan verwachten, met minder kans op zon. Dat betekent: minder rijpe druiven. Dus minder suiker die zich omzet in alcohol, minder rijpe zoetheid en meer frisse zuren in de wijn. In warme, zuidelijke streken kan je meer zon verwachten. Dat betekent: rijpere druiven. En dus meer alcohol, meer zoet en minder zuren in de wijn.

Zo situeer je een wijn alvast in een van de twee grote stijlgroepen waarin je de wijnwereld kan indelen. Wijnen uit koelere noordelijke streken zijn eerder licht, subtiel en fijn, en worden getypeerd worden door aroma's van friszurig fruit. Wijnen uit warme, zuidelijke streken zijn eerder vol, rijk en krachtig, met aroma's van volrijp en zelfs gestoofd fruit.

Neem Frankrijk. Op de autosnelweg zuidwaarts weet je wanneer de kans op zon daar groter wordt: eens je Lyon voorbij bent. Wijnstreken boven Lyon, zoals de Loire, Jura en Bourgogne, leveren dus wijnen van het lichte, fijne type af. Terwijl wijnen van de Rhône, Provence en Languedoc voller en krachtiger zijn.

Maar als je met vakantie gaat, weet je ook dat er binnen een bepaalde streek nog klimaatverschillen zijn. Zo is het doorgaans warmer en zonniger aan de Middellandse Zee dan aan de Atlantische Oceaan. Vandaar dat Bordeaux, dat zuidelijk ligt maar aan de koelere Oceaan, toch fijne wijnen aflevert.
In het algemeen is het ook koeler aan de kusten dan in het binnenland, in de bergen koeler dan in de vallei. Vandaar dat een zuidelijke wijnstreek vlak bij de zee of op een zekere hoogte, toch wijnen kan afleveren die hun zuidelijke volheid combineren met noordelijke finesse. Een voorbeeld daarvan is Sicilië, zuidelijk gelegen maar als eiland omgeven door zee. Of het hoger gelegen plateau Terrasses du Larzac in Languedoc.

En dan is er de jaargang: zelfs zuidelijke streken hebben wel eens af te rekenen met slecht weer. En in bepaalde jaren genieten noordelijke streken van veel zon. Die jaargang is belangrijk: het kan ervoor zorgen dat je dezelfde wijn het ene jaar fantastisch vindt, en het andere jaar je mond samentrekt van de zuurheid omdat de druiven niet rijp werden.

Hoe zonnig een jaar is, moet je dus een beetje in het oog houden. Maar dat doe je toch ook als je met vakantie gaat?

Invoerder Marc Dulst uit Blanden heeft een app ontwikkeld om je smaakprofiel te bepalen en op basis daarvan beter wijnen te kiezen: www.mijnsmaakprofiel.be. Invoerders:
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
toegevoegd op 22.04.2018