Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zijn de wijnen van de Loir dezelfde als die van de Loire?

wijnnieuws

Zijn de wijnen van de Loir dezelfde als die van de Loire?

De wijnen van de vallei van de Loire (met e achteraan) kent u wel. Zeker in deze tijd van stijgende alcoholpercentages winnen ze opnieuw aan belangstelling. De Loirestreek is immers vrij noordelijk gelegen, en bovendien aan de kant van de Atlantische Oceaan: veel suiker kunnen de druiven daar niet aanmaken. En dus blijft de alcohol doorgaans binnen de perken.

De keerzijde is dat de druiven er niet elk jaar volmaakt rijp worden. Maar als je de weersomstandigheden van de opeenvolgende jaren een beetje in het oog houdt, en er de goede jaren met voldoende zon uit pikt, kan je er heerlijk lichte, fijne, elegante, delicate, geschakeerde wijnen vinden. Een verademing tussen de vaak zware en zwoele wijnen van het zuiden. En tegen zeer redelijke prijzen bovendien.

De Loirevallei is niet alleen uitgestrekt (meer dan 400 kilometer van het oosten naar het westen), maar ook heel gevarieerd: van witte wijnen van sauvignon blanc in het oosten (o.m. in Sancerre en Pouilly-Fumé), over rode wijnen van cabernet franc en witte van chenin blanc tussen Tours en Angers, naar witte wijnen van melon de Bourgogne in Muscadet waar de Loire uitmondt in de Atlantische Oceaan. Daartussen vind je nog zoveel bekoorlijke verrassingen, zoals schuimwijnen, halfzoete en zoete wijnen, rode wijnen van pinot noir en van gamay, en wijnen van lokale druivenrassen als pineau d'aunis, romorantin, grolleau en gros plant. En er is ook deze verrassing: de wijnen van de Loir. Ja, zonder e achteraan.

Want naast de grote centrale rivier Loire, is er ook de kleinere zijrivier Loir, die vanuit Angers naar het noorden van de vallei stroomt. Aan de oevers daarvan worden wijnen gemaakt onder de appellations Coteaux du Loir en Jasnières. Die laatste heeft onder wijnliefhebbers een cultreputatie verworven voor zijn messcherpe, intens verkwikkende wijnen van chenin blanc (zoals die van de uitmuntende wijnmaker Joël Gigou). Deze druif wordt hier overigens - om de verwarring compleet te maken - ook pineau de la Loire genoemd, deze keer met e achteraan. Verder naar het noorden langs de Loir (zonder e) kom je in de Coteaux du Vendômois, minder bekend maar waar de verhouding tussen prijs en kwaliteit vaak verrassend goed is.

Loire en Loir zijn niet de enige benamingen in deze streek die tot verwarring kunnen leiden. Zo mag je de wijnen van Pouilly-Fumé niet verwarren met die van het nabijgelegen Pouilly-sur-Loire. Want eerstgenoemde worden van sauvignon blanc gemaakt, terwijl de druif van Pouilly-sur-Loire chasselas is. En verwar Pouilly-Fumé zeker niet met Pouilly-Fuissé, want dat is een appellation uit Bourgogne, waar de wijnen - zoals de meeste witte bourgognes - van chardonnay worden gemaakt.

 

Goede wijnen van de Loire en van de Loir vind je bij divinewines.be

Invoerders:
Divine Wines Brussel ( Brussel )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )
toegevoegd op 02.04.2018