Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ecologisch wijn maken

wijnnieuws

Ecologisch wijn maken

Vroeger was het de zuidelijkste wijnstreek van Oostenrijk, nu de noordelijkste van Italië: daarom wordt Südtirol ook Alto Adige genoemd. Lange tijd had niemand aandacht voor deze kleine wijnstreek in de Alpen. Maar één visionaire wijnmaker zette het op de wereldwijnkaart: Aloïs Lageder. Als een van de eerste Europese wijnmakers toonde hij aan dat ook in de wijnbouw ecologie en economie verzoenbaar zijn.

Lageder onderkende als eerste het potentieel van deze wijnstreek. Hij bezit nu bijna 100 hectare wijngaard, en koopt extra druiven op 60 hectare bij uitgezochte kwekers. Dat maakt zijn domein tot het grootste familiedomein in Südtirol.

Op de binnenkoer valt een stokoude wingerd op. "Aangeplant in 1601", zegt Lageder. Hij is de vierde generatie van een wijnbouwersgeslacht. Zijn vader kocht dit domein in 1937, maar overleed toen Aloïs nog maar 12 jaar was. "Mijn familie zette het bedrijf verder", vertelt hij, "Ikzelf ging economie studeren. Daar ben ik nog altijd blij om. Als je een wijnbedrijf wil runnen, heb je dat nodig."

Ook economen weten dat de belangrijkste factor in het succes van een bedrijf de kwaliteit van het product is. Lageder ging dan ook oenologie bijstuderen. Toen hij in de jaren 1980 de leiding van het familiebedrijf op zich nam, gooide hij het roer om. In een tijd waarin een overvloedige oogst de belangrijkste doelstelling was, koos hij voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. In korte tijd slaagde hij erin om het familiebedrijf in omvang te verdubbelen. En in tegenstelling tot de meeste plaatselijke wijnbedrijven die op Italië zijn gericht, exporteert Lageder tweederde van zijn productie naar andere Europese landen, Amerika en Japan.

Hij bouwde een volledig nieuwe wijnkelder, waarbij de nieuwste technologie gecombineerd werd met een ecologische visie op wijnmaken. Op het vlak van alternatieve energie was hij zijn tijd ver vooruit. In de wijngaard schakelde hij over op biodynamie, een filosofie die alle chemie uit de wijngaard weert, en een ecosysteem tot stand brengt dat zich van nature kan verdedigen tegen ziektes en insecten.

Opmerkelijk is dat Lageder dit ook als een econoom bekijkt: "De besparing op chemische sproeimiddelen is enorm. We zijn geen wereldvreemde idealisten als het over alternatieve energie of biodynamie gaat. We zien dit als een economisch noodzakelijke stap voor ons bedrijf."

 
Aloïs Lageder viert de 30ste verjaardag van zijn topwijngaard Löwengang met een speciale cuvée van chardonnay en van cabernet sauvignon.

 

toegevoegd op 24.02.2018