Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wie zei dat terroirwijn in Zuid-Afrika niet bestaat?

wijnnieuws

Wie zei dat terroirwijn in Zuid-Afrika niet bestaat?

Sommigen denken dat Zuid-Afrikaanse wijn altijd gekenmerkt wordt door zwoel en zondoorstoofd fruit. Zij hebben de nieuwe wijn van het bekende domein Boekenhoutskloof nog niet geproefd.

De eigenaars van Boekenhoutskloof, samen met hun wijnmaker Marc Kent, hebben in Swartland, een minder bekende wijnregio ten noorden van Stellenbosch, de wijngaard Porseleinberg gekocht. Die heeft zijn naam niet gestolen want hij is effectief bovenop die berg gelegen, op een ondergrond van leisteen. Een koel terroir dus, en dat proef je in deze wijn van syrah (shiraz).
De aroma's zijn mooi gedefinieerd, de minerale en aardse tonen zijn schitterend verweven in het rijpe fruit. De wijnmaker van het domein, Callie Louw, zweert het gebruik van eikenhouten barriques af, hij gebruikt alleen beton en grote houten foeders. Voor deze wijn heeft hij de steeltjes van de druiventrossen mee vergist. Dat draagt bij tot de structuur en complexiteit van de wijn.
Porseleinberg is onmiskenbaar een wijn in Europese stijl, je kan hem nog het best vergelijken met een Cornas uit de noordelijke Rhônevallei. Hij is ongetwijfeld geschikt voor verdere rijping in de fles.

Het label van deze nieuwe wijn is prachtig: helemaal wit, met het woord Porseleinberg in reliëf erop gedrukt. Het oogt kostbaar en fragiel, net zoals porselein.
De eerste jaargang 2010 is nu uit, en verkrijgbaar bij wijnhandel De Kok in Lier (zie link hieronder).

Porseleinberg is een wijn die Swartland nog nadrukkelijker op de kaart zal zetten dan reeds het geval is. In deze wijnregio, waar vroeger maar één coöperatie actief was, brak vijftien jaar geleden de zogeheten "Swartland Revolution" uit. Jonge wijnmakers met nieuwe ideeën kwamen er zich vestigen omdat zij in deze regio potentieel zagen om terroirwijnen te maken. Nu wordt het erkend als een van de boeiendste wijnregio's van Zuid-Afrika.

Invoerders:
De Kok ( Lier )
toegevoegd op 23.12.2012